Technika

Újdonságok

Magas fehérjetartalmú takarmány békalencséből

Az eljárás jól párosítható a biogázüzemek mellé.

Létrehozva:

|

A német Raiffeisen Csoporthoz tartozó Terragie Vertriebs GmbH – amelyben 50%-os tulajdona van az Agravis Raiffeisen AG-nek és a tulajdonrész másik fele pedig egy feltalálói team tulajdonában van – egy, a biogázüzemek mellé telepíthető békalencse-termelő berendezést fejlesztett ki. A projekt kidolgozásában és megvalósításában közreműködött az Oxigenesis GmbH is. 

Az általuk kidolgozott és kivitelezett projekt lényege, hogy a biogázüzemből kikerülő kierjedt szubsztrát szeparálása (fázisbontása) után nyert jelentős NPK hatóanyagtartalmú folyékony fázis és a biogázüzem kogenerációs áramtermelő egység hulladékhőjének felhasználásával, fóliaházi körülmények között, gyorsan növő békalencsefajták alkalmazásával, viszonylag nagy mennyiségben állítható elő magas fehérjetartalmú zöldtakarmány.

Az így megtermelt békalencsének magas karotin- és fehérjetartalma vetekszik a szójadaráéval.

Az év nagy részében a biogázüzemek többsége nem hasznosítja a hulladékhőjének a fermentorok fűtésére felhasznál hőmennyiség feletti részét, amely eléri az 50%-ot is. A hígtrágyák és szubsztrát maradékok fázisbontása után keletkezett hígfázis kiöntözhető ugyan a területre, de mielőtt kiöntöznék, számottevő volumenben állítható elő rajta mesterségesen békalencse, amely részben dehidrálva zöldtakarmányként, teljesen megszárítva és pelletálva fehérjepótló abraktakarmányként hasznosítható.

A kidolgozott technológia a legtöbb biogázüzemben megvalósítható, a csigás szeparátortól indul, ahonnan a szilárd fázis deponálásra kerül, a folyékony-, vizes fázis pedig nagyméretű föld feletti tárolókba jut. Pihentetés után a hígfázisból a maradék uszadék a felszínre jut, a nehezebb részecskék pedig a tartály aljára ülepednek ki. A gravitációsan viszonylag megtisztult, középen elhelyezkedő szeparált szubsztrátlevet, a kogenerációs gázmotoros áramtermelő egység hulladékhőjével fűtött fóliaházban többszintes állványokra telepített, nagyméretű tálcákba juttatják. Ezekben a tálcákban nevelik és szaporítják a békalencsét. Betakarításkor tápoldatként funkcionáló folyadékot leengedik és kiszűrik belőle a békalencsét, amelyet víztelenítenek (pl. ívszitákon vagy centrifugákkal) majd szárítják és pelletálják. A fóliaházból kikerülő tápoldat, tárolás után veszteség nélkül öntözésre használható fel.

Jelenleg egy 700 m2-es fóliaházban kialakított berendezést üzemeltet oktatási céllal az Agravis Raiffeisen AG, ahol bemutatható és elsajátítható a technológia. A legnagyobb békalencsehozamokat, 30 Co-os hőmérséklet mellett produkáltak a kísérleti üzemben.

agrotrend.hu / Dr.Hajdú József

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook