Technika

Újdonságok

A jelen kihívásaira keresett és talált megoldások

A Fruit Logistica kiállításon nemcsak szemet gyönyörködtető pavilonokkal és technológiai megoldásokkal találkozhattunk, hanem számos hasznos konferenciát is megrendeztek a berlini kiállításon. Az egyik ilyen konferencia „Future lab” elnevezés alatt éppen a jelen kihívásaira keresték a jövőbeni megoldásokat.

Létrehozva:

|

Az alábbi témákat érintően szóltak az előadások.

Konstans – alternancia helyett: az almatermelés során nagy gondot jelent az előforduló alternancia, amely megoldására már zajlanak a kutatások. A kutatás során vizsgálják a virágok fejlődését, kialakulását és az ehhez kapcsolódó metabolikus folyamatokat. A kémiai vizsgálatokon túl, metszési eljárásokat is vizsgálat alá vontak. (Németország, Hohenheim Egyetem)

Minőség ellenőrzés – smart megoldással: Olyan szenzorok kifejlesztésén dolgoznak, amellyel az adott termék teljes életútja lekövethető, a termelőtől egészen a fogyasztóig. A kutatás jelenleg arról szól, hogyan lehet szinte érintés nélkül vizsgálni, monitoringozni a szállított terméket és meghatározni annak bizonyos paramétereit. (Németország, Wiehnstephan-Triesdorf Főiskola)

Új kajszibarack fajták – hosszú szállításokra is alkalmas fajták nemesítése megtörtént. Két új kajszibarackfajtát nemesítettek Új-Zélandon, amelyek alacsonyabb etilén termelésük miatt jóval sikeresebb bírják a szállítást hosszabb távolságokon is. A Plant&Food nemesítési programjában szereplő kajszibarackfajták fajtavédelem alá kerültek. Ezekkel az új fajtákkal az új-zélandi termelők már könnyebben ki tudják szolgálni a szezonon kívüli, február-márciusi időszakban az északi féltekén lévő piacaikat, mint az Ázsiai kontinens. A kutatások részét jelentik még az optimális szállítási körülmények, szedésérettség és a csomagolási mód meghatározása is. (Új-Zéland, Plant&Food)

Nyomozó kutyák a kertészetben – 17 éve zajlanak a kutatások az USA-ban, amelyek során kutyákat alkalmaznak különböző növényi betegségek, vírusok felderítésére. A kutyák 98-99%-os valószínűséggel képesek felderíteni különböző betegségek és vírusok jelenlétét a növényekben, mint a Plum pox virus vagy különböző citrusbetegségeket. A növényi szaporítóanyag-termelésben fontos szerepe van a különböző kórokozók korai felismerésének, amely jelentős kihatással van a nemzetközi kereskedelmi folyamatokra is. Ezzel a fejlesztéssel a károsított, beteg termések nemzetközi mozgásával járó kockázatok jelentősen csökkenthetők. A kutatások már előrehaladott állapotban vannak, széleskörű adatokkal rendelkezik más a kutatócsoport. (USA, US – Department of Agriculture South Rock Road)

Ahoi – autonom, káros emisszió mentes hajó. Már 2020-ban Norvégiában vízre kerülhet a szokatlan találmány. A Birkeland és a Yara vállalatok összefogásának célja az közúti szállítás vízre terelése, úgy, hogy a szállítás közben a káros-anyag kibocsátás jelentősen csökken. A megoldást elektromon meghajtású konténerhajók adják majd. (Norvégia, Yara)

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook