Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Innováció

Precíziós gazdálkodás

Mezőgazdasági drónhasználat – Növénytermesztés, juhtartás és pálinkafőzés Szendrőn

A Szaniszló család birtokán folytatódott a Digitális Agrárakadémia bemutatóüzemi hálózatára alapozott rendezvénysorozata 2022. november 10-én. A családi birtokon nemcsak precíziós növénytermesztéssel, de állattenyésztéssel, sőt, még pálinkafőzéssel is foglalkoznak.

A Szaniszló család tulajdonában álló AGROSZAN Mezőgazdasági és Kereskedelmi Betéti Társaság 1999-ben alakult, és kezdetben mezőgazdasági szolgáltatásokkal, valamint növényvédőszer, illetve vetőmag forgalmazásával foglalkoztak. A 2000-es évek elejétől kezdtek növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn. A család jelenleg mintegy 500 hektáron gazdálkodik, amit kiegészít a major, ami 450 anyajuhhal rendelkezik, és a pálinkafőző üzem.


Fotó: Digitális Agrárakadémia

A gazdaságban elsősorban búzát, őszi árpát, egy kevés zabot, napraforgót és kukoricát vetnek. A technológia – Szaniszló János szavai szerint – folyamatosan változott az elmúlt években, így a hagyományos eszközökről és technikákról mára a legmodernebb eszközökre váltottak. Megemlítette, hogy a földeken szántás nélküli technológiát alkalmaznak és takarónövényeket is vetnek. A gépek sorából kiemelte a talajlazítót, a különféle grubereket, valamint a három traktort.

Precíziós gazdálkodással már több mint öt éve foglalkoznak: a rendszer kialakítása a földterület pontos megismerésével, felmérésével kezdődött, és azóta például műholdas vezérlést, valamint precíziós műtrágyázást is alkalmaznak.

A juhtenyésztést kapcsán elmondta, hogy évente körülbelül 700 bárányt értékesítenek; az állatokat mélyalmos rendszerben tartják, a trágyát pedig külön érlelik, majd pedig a földeken használják fel. A fejlesztési tervek között szerepel egy újfajta technológia is: a szennyvíziszapból készíttetnek majd komposztot, ami szintén a növénytermesztést segíti. Jelenleg négy gépésszel, valamint két juhásszal látják el a teljes gazdaság feladatait, amellett, hogy a főzdében is dolgozik egy ember és természetesen a család is besegít. A főzdében egyébként az egyik legkorszerűbb, úgynevezett egymenetes lepárlóberendezést használnak, amiből kettő is megtalálható az üzemben. A villamosfűtésű üstök energiaellátást napelemek biztosítják, és a kiegészítő épletekben pedig hőszivattyús megoldást alkalmaznak.


Fotó: Digitális Agrárakadémia

Dr. Zalai Mihály, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) docense, az ISM Technology kutatási igazgatója a rendezvényen bemutatta a drónok lehetséges felhasználását a mezőgazdaságban. Azt mondta, hogy alapvetően két fő területen lehetnek hasznosak ezek az okos eszközök: a megfigyelésben, felmérésben (monitoring) és a növényvédelemben. A drónok segítségével például meghatározhatjuk a haszonnövények állapotát és fejlettségét, vagyis vegetációs indexeket készíthetünk velük.

A monitoring drónok például a méretük, a sebességük és a felszereltségük alapján különböznek a permetezésre használt repülő eszközöktől. Kitért arra is, hogy egy jó permetező drón önvezető és automatikusan végzi a munkáját a korábban betáplált paraméterek szerint. Mivel ezek a gépek nagyméretűek, ezért a biztonságra külön figyelni kell – mondta a docens.

agrotrend.hu / Digitális Agrárakadémia

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés