Innováció
Orosz tudósok görögdinnyét termesztettek a Föld leghidegebb helyén
Tudósok az Antarktiszon olyasmit vittek véghez, amit elképzelhetetlennek tartottak: görögdinnyét termesztettek a jéghideg kontinensen.
A kutatók sikeresen termesztettek görögdinnyét egy meglepő helyen: az Antarktiszon.
Ez a mezőgazdasági bravúr a Vosztok állomáson zajló kísérlet része volt. Ez az állomás egy egész évben működő orosz kutatóállomás a Hideg Sarkán, amelyet a Föld leghidegebb helyeként tartanak számon, mivel itt mérték a valaha volt legalacsonyabb hőmérsékletet: mínusz 128,6 Fahrenheit-fokot (mínusz 89,2 Celsius-fokot).
A görögdinnye mintegy 4300 évvel ezelőtt jelent meg a mai Szudán területén, és a régió ősi művészetében is felbukkan, például egy egyiptomi sírban Sakkarában. Más szóval, ez a gyümölcs igen távol fejlődött ki az Antarktisz fagyos környezetétől.
A kutatók, akik az Orosz Antarktiszi Expedíció keretében az Északi-sarki és Antarktiszi Kutatóintézet (AARI), az Agrofizikai Kutatóintézet és az Orosz Tudományos Akadémia Biomedikai Problémák Intézetének szakértői voltak, egy oázist hoztak létre a Vosztok állomás üvegházában, hogy a görögdinnyék számára kedvezőbbé tegyék a környezetet. Megnövelték a levegő hőmérsékletét és páratartalmát, és két korai érésű görögdinnyefajtát választottak ki, amelyek nemcsak ízletesek, hanem alkalmazkodni tudtak az üvegház alacsony légköri nyomásához és oxigénhiányos körülményeihez is. A magokat vékony talajpótló rétegbe ültették, és speciális világítást használtak, amely a napfényt utánozta. Mivel nem voltak rovarok a növények beporzásához, a kutatóknak kézzel kellett elvégezniük ezt a feladatot – derül ki az AARI fordított nyilatkozatából.
Pontosan 103 nappal a magok elültetése után a kutatókat nyolc “érett és édes gyümölcs” fogadta, amelyek hat különböző növényen nőttek. A dinnyék súlya elérte a 2 fontot (1 kilogramm), átmérőjük pedig akár 5 hüvelyket (13 centiméter) is – áll a fordított nyilatkozatban, amelyet az Orosz Földrajzi Társaság tett közzé. A kísérlet nemcsak azt bizonyította, hogy megfelelő körülmények között a Föld leghidegebb pontján is lehet görögdinnyét termeszteni, hanem izgalmas csemegét is nyújtott az Antarktisz zord körülményei között élő tudósoknak.
“Természetesen minden sarkkutató örömmel emlékezett vissza a nyár ízére” – mondta Andrei Teplyakov, az AARI vezető geofizikusa az Orosz Földrajzi Társaságnak. “Már a palánták megfigyelése, növekedése és a gyümölcsök megjelenése is pozitív érzelmeket váltott ki.”
Ez nem az első alkalom, hogy terményeket termesztettek a Vosztok állomáson. 2020-ban a kutatók sikeresen termesztettek különféle növényeket, például kaprot, bazsalikomot, petrezselymet, rukkolát és káposztát – derül ki a nyilatkozatból. 2021-ben pedig koreai tudósok termesztettek görögdinnyét a nyugat-antarktiszi King Sejong állomáson, ahol a legalacsonyabb mért hőmérséklet mínusz 78,1 Fahrenheit-fok (mínusz 25,6 Celsius-fok) volt – számolt be róla a The Korean Bizwire.
A következő terv szerint a tudósok különféle gyümölcsöket szeretnének termeszteni, például szedret, áfonyát és epret.
agrotrend.hu / Live Science