Fenntarthatóság

Innováció

Újfajta egyetemi-ipari innováció

Üzleti vállalkozások ténylegesen létező, a piac által felvetett problémáira közösen dolgoznak ki megoldásokat egyetemi hallgatók, oktatók és az érintett cégek szakemberei – ez a lényege a világ egyik innovációs nagyhatalmának számító Finnország inkubációs platformjának, a DEMOLA-nak. Európában elsőként a Debreceni Egyetem tervezi mezőgazdasági területen bevezetni a finn inkubációs modellt.

Létrehozva:

|

– A vállalatok friss ötletekhez és megoldásokhoz jutnak, az egyetemisták pedig innovatív termékeket, szolgáltatásokat és üzleti modelleket fejlesztenek, miközben problémamegoldó képességük fejlődik, sőt vállalkozói tapasztalatokat is szereznek. A projektekben általában több szakterület hallgatói működnek együtt oktatókkal, kutatókkal és az ipari, üzleti szféra szakembereivel. Ezek az együttműködések sok esetben későbbi munkakapcsolatokat alapoznak meg a tanulók és a cégek között, valamint magukban hordozzák start up-ok indításának lehetőségét is – részletezte Korányi László, a Technopolitan Zrt. vezérigazgatója a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar oktatóinak tartott workshopon.

A fiatal oktatók, kutatók képzése az első lépés a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon a modell bevezetésének előkészítésére.

– A Debreceni Egyetem az első intézmény lesz Európában, amely mezőgazdaság- és élelmiszertudomány területén vezeti be a DEMOLA rendszert. Újfajta lehetőséget kínálunk ezzel a régió vállalkozásainak az egyetemi tudásbázisra épülő innovációra, amihez teljes körű szakmai hátteret garantál kutatói gárdánk, illetve a karunkon nemrég átadott Élelmiszertechnológiai Tanlabor, a Halbiológiai Laboratórium, a Bemutatókert, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság – ismertette Komlósi István dékán.

A finn innovációs modellt Európa 11 országának 37 egyetemén alkalmazzák, például a University of Maribor, a Baltic Institute of Finland és a Campus Iberius intézeteiben. Magyarországon eddig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem indította el, műszaki területen. A Debreceni Egyetemen a tervek szerint jövő év februárjában vezethetik be.

agrotrend.hu / unideb.hu

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook