Fenntarthatóság

Innováció

Látványos násztáncot járnak a búbos vöcskök

Elfoglalták revírjüket a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén költő búbos vöcskök. Látványos násztáncuk megfigyelése igazi élményt jelent a természetbarátok számára.

Létrehozva:

|

A búbos vöcskök igazán látványos, egyedi megjelenésű vízimadaraink – írta a Körös-Maros Nemzeti Park. Olyannyira a vízhez kötődnek, hogy a szárazföldön még mozgásuk is igen esetlen, nehézkes, felszállni is csak a vízről, a vízfelszínen nekifutva tudnak. Táplálékuk is kizárólag halakból, apró vízi állatokból áll. A telet délebbre töltik, ahol a vizek nem fagynak be. Alapvetően az állóvizeket kedvelik. A Maros folyó árterében található bányatavakon, kubikokon rendszeresen fészkelnek. Ebben az időszakban foglalják el revírjeiket a párok és megkezdődik a nász. Ha valaki például az apátfalvi anyagnyerő gödrök tavainál sétál, könnyedén megfigyelheti látványos násztáncukat.

Fotó: Balla Tihamér

A pár tagjai egymással párhuzamosan úsznak, majd egymással szembe állnak, fejüket ütemesen forgatják jobbra-balra. A násztánc csúcspontja, mikor a hím vízi növényekből álló fészekanyag csomót ad párjának, majd a madarak függőleges testhelyzetet vesznek fel, lábaikkal a vizet taposva, oszlopszerűen kiegyenesedve egyhelyben állnak a vízben, közben hangjukat hallatják, majd megtörténik a párzás.

Az idei évben is több mint 10 pár foglalt már revírt a Maros mentén. Az embertől kevéssé tartanak, kézi távcső segítségével is jól megfigyelhetők.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook