Fenntarthatóság

Innováció

Húsz év múlva már nem fogjuk látni a csillagokat

A csillagászok szerint a ledvilágítás és a többi mesterséges fényforrás intenzív használata miatt az éjszakai égbolt látványosságai, a csillagok lassan teljesen láthatatlanok lesznek. Az utcai világítás, a reklámok és a megvilágított sportterek mind-mind hozzájárulnak az éjszaka csodáinak eltűnéséhez – legalábbis a mi képernyőnkről.

Létrehozva:

|

2016-ban a csillagászok publikálták, hogy a Föld lakóinak egyharmada a fényszennyezés miatt már nem látja a Tejútrendszert, és a helyzet azóta is tovább romlott – írja az Index.


Fotó: AdamsEyeCandy / Pixabay

Ha a fényszennyezés területén nem történik változás, akkor a legtöbb fő csillagkép 20 év múlva már láthatatlan lesz. A veszteség kulturális és tudományos szempontból is jelentős. Martin Rees csillagász azt mondja:

Nem kell csillagásznak lenned ahhoz, hogy aggódj emiatt. Én sem vagyok ornitológus, de ha nem lennének énekesmadarak a kertemben, szegényebbnek érezném magam.

Rees alapítója annak a csoportnak, ami nemrég készített jelentést a fényszennyezés hatásairól és a potenciális javító intézkedésekről. Ezek között szerepel a sötét égboltért felelős miniszter kinevezése, bizottság létrehozása, valamint a világítás intenzitására és irányára vonatkozó szigorú szabályok megállapítása.

Christopher Kyba fizikus, a Német Geotudományi Központ kutatója szerint a fényszennyezés miatt egy ma születő gyermek még 250 csillagot láthat, ha felnéz az égre, de 18 éves korára már csak 100-at.

Még csillog, de már nem úgy

A csillogó Tejútrendszer éjszakai égboltja már nincs velünk többé. Ami régen általános volt, a pompás és ragyogó ég látványa, az mára ritkaságszámba megy.

Ezt már csak a világ leggazdagabb emberei és a legszegényebbek egy része tapasztalja meg.

Mindenki más számára a csillagokkal tarkított éjszakai égbolt többé-kevésbé eltűnt, azonban a világítás kis változtatása is jelentős előrelépést hozhatna. Például az árnyékolt, narancsosabb fényű kültéri lámpák.

A probléma az, hogy a fényszennyezést a lakosság még mindig nem tartja fenyegetésnek, pedig súlyos ökológiai következményei is vannak. A tengeri teknősöket és a vándormadarakat a holdfény vezérli, azonban a fényszennyezés miatt összezavarodnak és eltévednek.

A rovarok ráadásul, a madarak és más állatok táplálékforrásai vonzódnak a mesterséges fényhez, és azonnal elpusztulnak, amikor a mesterséges fénnyel érintkeznek.

De a fényszennyezés a szemünkre is hatással van, a ledvilágítás kékes sugárzásából szinte teljesen hiányzik a vörös vagy közel infravörös fény

– mondta Robert Fosbury, a University College London (UCL) Szemészeti Intézetének munkatársa.

A vöröses fény viszont jó hatással van a magas vércukorszintre, és fokozza a melatonintermelést. Fosbury szerint a fluoreszkáló világítás és a ledek bevezetése óta a spektrumnak ezt a részét eltávolították a mesterséges fényből, és ez szerepet játszhat az elhízásban és a cukorbetegek számának növekedésében.

agrotrend.hu / Index, Králl Bernarda

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook