Fenntarthatóság

Innováció

Egy sakált már kilőttek a besenyszögi határban

Újra felbukkant egy ritka ragadozó Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A Besenyszögi Vadásztársaság egyik tagja november első hajnalán aranysakált lőtt.

Létrehozva:

|

A nádi farkasként, toportyánféregként is ismert dúvad a tiszai folyamszabályozások során szorult ki élőhelyéről, ám közel egy évszázados távollét után újra megjelent Magyarországon.

A lövést a Tisza árterében Szabó Zsolt besenyszögi sportvadász adta le november elsején hajnalban. A helyi vadásztársaság területén eddig még senki sem ejtett el aranysakált.

– Sokan gondoltuk azt, csak idő kérdése, hogy nálunk is terítékre kerüljön az első aranysakál – közölte Fejes Zoltán, aki beszámolt vadásztársa sikeréről. – A környező vadásztársaságoknál már mindenhol esett egy-egy példány, sőt, van ahol már több is. Nem örülök egy újabb ragadozó faj megjelenésének. Jelen pillanatban elmondhatjuk, hogy egy nagyon jó őzállománnyal büszkélkedhetünk az ártereinken és azok vonzáskörzetében. Vajon meddig lesz ez így? – tette hozzá a besenyszögi vadász.

Az aranysakál hozzájárul az erősebb vadállomány tervszerű építéséhez is, mert a gyengéket „levadássza”, az erősebbet pedig állandó izomnövelésre és érzékfinomításra készteti. A vadászok ugyanakkor a rőtvadállomány megtizedelését is a számlájára írják.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook