Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Egy atomkapszulát keres egész Ausztrália

A hatszor nyolc milliméteres, cézium-137 izotópot tartalmazó kapszula elvesztését január 25-én jelentették: egy 1400 kilométeres útszakasz mentén bárhol lehet.

A Rio Tinto bányásztársaság nyugat-ausztráliai Gudai-Darri bányáját január 12-én hagyta el a kapszula, melynek szállításával harmadik felet bízott meg a cég. A vállalat közleménye szerint tisztában vannak azzal, mennyire aggasztó a helyzet és mindenkitől elnézést kérnek az aggodalomárt, amit okoztak.

A kapszulát Newman és Perth között veszítette el a szállító, ha valaki megérinti azt, súlyos betegség alakulhat ki szervezetében – írja a BBC.


Valahol itt van. Fotó: Youtube/ABC News

A Rio Tinto vasércért felelős vezetője, Simon Trott arról adott tájékoztatást, hogy nemcsak a hatóságok munkáját támogatják, de saját maguk is nyomozást indítottak annak kiderítésére, hogyan tűnhetett el szállítás közben a kapszula.

"A Rio Tinto egy megfelelő szakértelemmel és tanúsítvánnyal rendelkező vállalkozót bízott meg azzal, hogy biztonságosan csomagolja be a készüléket. Mielőtt az eszköz elhagyta volna a telephelyet, egy Geiger-számlálót használtak, ezzel nézték, hogy a csomagban van-e a kapszula" – árulta el.

A szenzorként használt kapszulában található anyag Andrew Robertson, Nyugat-Ausztrália tisztiorvosa szerint olyan, mintha egy óra alatt tízszer röntgeneznének meg valakit, és megfelel az egy embert egy év alatt érő sugárzás mennyiségének.

Az állam nagy része sivatagos és meglehetősen gyéren lakott, de a szakemberek attól tartanak, valaki felkapja a kapszulát a földről, nem ismerve annak tartalmát és a hatást. Aki a közelébe kerül, az bőrkárosodást, bőrégést szenvedhet el, és sugárbetegség is kialakulhat nála.

A Rio Tinto nem először okoz bajt Ausztráliában: egy vasércbánya bővítése érdekében 46 ezer éves sziklaüregeket robbantottak be a Juukan-szurdokban.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés