Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Az indiai szamóca mérgező! Ne nyúlj hozzá!

Egészen novemberig hozza gyümölcsét az erdei szamócához nagyon hasonlító növény, az indiai pimpó vagy indiai szamóca. Ám ez a gyümölcs mérgező, s minden évben vannak is áldozatai. A Velencei-tó térségében bukkantunk a csodaszép, gusztusos növényre.

Az 1800-as évek elején dísznövényként került Angliába az egyébként Afganisztántól Japánig, illetve Indonéziáig őshonos indiai szamóca, amely ezek után már Európa többi országába is könnyedén eljutott. Első ránézésre a laikus szemlélő erdei szamócának nézheti a talaj menti közegben, levelek között felbukkanó piros kis gyümölcsöt. És tényleg nagyon hasonlít rá: az ember szinte szeretné leszedni és megkóstolni. De nem szabad! Az indiai szamóca gyümölcse ugyanis mérgező: enyhébb esetben hasmenést, görcsöket, súlyosabb esetben pedig akár idegrendszeri és szívproblémákat, sőt nagy mennyiségben fogyasztva légzésleállást okozhat. Egy a szerencse, hogy nem finom, ízetlen a húsa, így ritkán esznek belőle túl sokat a kíváncsi erdei gasztrokalandorok.

fotó: wikipedia

Hogyan ismerhetjük fel? Elsősorban arról, hogy a piros, kör alakú, a magvaitól rücskös gyümölcs nem konyul le a száron, hanem felfelé mered. Virága fehér, az áltermés belseje pedig rózsaszínes-fehér, ízetlen, szivacsos állagú. A szakemberek azonban mindig azt tanácsolják: ha a természetben járva nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy milyen növénnyel is van dolgunk, akkor inkább egyáltalán ne is kóstoljuk meg!

agrotrend.hu / feol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés