Fenntarthatóság

Innováció

A vízkérdés nem távoli kontinensek ügye

Az édesvíz védelme, a vízgazdálkodás a XXI. század legnagyobb kihívása, amely már most is érezteti a hatását, és a klímaváltozás csak az egyik veszélyforrás.

Létrehozva:

|

A víz világnapjának a célja, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a tiszta víz fontosságra. Ilyenkor szokás felidézni a valóban elborzasztó globális adatokat: a világon 2,1 milliárd ember nem jut hozzá megfelelõ mennyiségû és minõségû vízhez, miközben naponta 700 gyermek halálát okozza vízhiány. Azt is tudjuk, hogy az életben maradásukhoz elég lenne 4-5 liter, miközben egy magyar ember naponta 130-150 liternyi tiszta vizet folyat el.

A Zöld Válasz egyesület a jeles nap okán arra figyelmeztet, hogy a vízkérdés egyáltalán nem távoli kontinensek ügye.

Magyarország ivóvizét 94-95%-ban felszín alatti vizekbõl nyeri, ám továbbra sem fordítunk elegendõ figyelmet a talajvíz védelmére, sok esetben elérte már a vízbázist ipari szennyezõdés.

Az egyesület azt írja: elvárjuk a politikai döntéshozóktól, hogy fejlesszék a magyar vízgazdálkodást, egy összehangolt intézkedési csomagra lenne szükség. Szigorúbb kontroll alá kell venni a kibocsátókat, és ahol arra szükség van, korszerûsíteni kell a berendezéseket.

De ez mindaddig lehetetlen az egyesület szerint, amíg Magyarországon nem érvényesül a szennyezõ fizet elve. Amíg a környezet védelmét baloldali gondolatnak tartjuk, és eltakarítjuk a zöld hatóságokat a nagy beruházások elõl, páratlan és stratégiailag fontos vízkészletünket nem tudjuk megvédeni – zárták közleményüket a víz világnapja alkalmából. 

agrotrend.hu / Zöld Válasz Egyesület – OS

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook