Fenntarthatóság

Innováció

A természet védelme mindannyiunk közös felelőssége

Egyre népszerűbbek hazánk nemzeti parkjai és az általuk kínált programok, ennek figyelembevételével fejleszti a kormány hazánk ökoturisztikai hálózatát – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont átadóján, pénteken, Csákánydoroszlón.

Létrehozva:

|

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy az ország egész területének harmada természetközeli állapotban maradt fenn, erre a nemzeti örökségünkre pedig közösen kell vigyáznunk. Rácz András az elmúlt 12 év eredményei közül kiemelte, hogy a nemzeti park igazgatóságok költségvetése megnégyszereződött, 4,5 milliárd forintról 20 milliárdra nőtt. A munkatársak létszáma is megduplázódott, ami mára eléi az 1372 főt.

A több mint egy évtized alatt 82 új országos jelentőségű védett természetvédelmi terület jött létre 4.200 hektár kiterjedéssel, és csakanem 180 beruházás valósult meg, melyek összköltsége mintegy 80 milliárd forint. A fejlesztéseknek köszönhetően pedig 320 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Rácz Andárs kitért arra is, hogy az őrségi Nemzeti Park Igazgatóság magába foglalja az őrséget, a Vendvidéket, a Rába folyó szabályozatlan völgyét, a Belső-őrséget, valamint Szentgyörgyvölgy környékét. A működési területén található 2 tájvédelmi körzet és 8 természetvédelmi terület. A nemzeti park egésze európai uniós közösségi védelem alatt álló Natura 2000–es terület – tette hozzá. Kifejtette, jelenleg 34 db ökoturisztikai létesítmény gazdagítja az ÖNPI élménytárát. Az igazgatóságot évente átlagosan 70 ezer látogató keresi fel. Az államtitkár kiemelte, a 482 m2 alapterületű Vizi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont Csákánydoroszló település külterületén, közvetlenül a Rába folyó mellett épült fel, a beruházás összköltsége pedig elérte a 880 millió forintot. A projekt részeként különféle bemutatási elemek is megvalósultak egy beltéri kiállítás és egy tematikus játszótér formájában.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A rendezvényen az Agrárminisztérium nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa arról beszélt, hogy ez a fejlesztése egy olyan természetvédelmi beruházás amin keresztül nemcsak a helyi értékeket tudják bemutatni, hanem lehetőséget teremtenek az aktív kikapcsolódásra is. Hangsúlyozta, a hazaszeretet az ország megismerését is jelenti. Az elmúlt időszakban felértékelődött a természetközeli helyek felkeresése, a mi feladatunk pedig az, hogy ezeket a területeket megőrizzük. Ehhez azonban az állami természetvédelem keretei közül ki kell lépünk, mert a nemzeti örökségünk megóvása közös társadalmi ügy – fűzte hozzá. V. Németh Zsolt elmondta, az ilyen beruázásoknak köszönhetően a hazai vízi- és kerékpáros turizmus olyan körülményeket nyújt már mint a nyugat-európaiak.

Dr. Markovics Tibor igazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az őrségi Nemzeti Park Igazgatóságnak nemcsak a természeti és kultúrális értékek megőrzése, hanem azok bemutatása is kiemelt fealadata. Hozzátette, a megvalósult fejlesztésnek köszönhetően a turistaszezon indulásával csodálatos környeztben várják az idelátogatókat, hogy mindenki megtapasztalhassa az őrség kincseit.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook