Fenntarthatóság

Innováció

Újabb lépés a magyar GMO-mentes mezőgazdaság megőrzéséért

Több mint négy éves tárgyalási folyamat eredményeként idén tavasszal elfogadták azt az európai uniós jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok maguk dönthessenek arról, hogy kívánnak- e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem. Magyarország a tiltás lehetőségét elsőként ültette át hazai jogrendjébe.

Létrehozva:

|

A Földművelésügyi Minisztérium a „GMO-k Magyarországon és az Unióban – merre tovább?” című szakmai konferencián bejelentette: 2015.szeptember 21-én megküldte az Európai Bizottság számára azokat az értesítéseket, amelyekben kéri, hogy az  engedélyezés alatt álló vagy már engedélyezett GM növények (összesen 8 GM kukorica) termesztési engedélyének területi hatálya ne terjedjen ki Magyarországra.

Amennyiben ezzel kapcsolatban az érintett cégek nem emelnek kifogást, akkor e növények termesztési engedélye automatikusan nem lesz érvényes hazánk területére. Természetesen amennyiben kérésünk ellenére a kibocsátó cégek  nem módosítják  engedélykérelmüket úgy, hogy az ne terjedjen ki Magyarország területére, akkor – a korábbiakhoz hasonlóan – be fogjuk tiltani az érintett génmódosított növények termesztését.

A konferencián szó esett a GMO-kkal kapcsolatos hazai és uniós jogszabályi változásokról, a GMO-mentes jelölésről, és a takarmányok GMO-szója tartalmának kiváltásáról is.

FM

 

Hirdetés

Fókuszban

Facebook