Természet

Az őszi erdő kincse, vajon tényleg mérgező a makk?

Az őszi erdőben gyakran találkozhatunk a tölgyfa, illetve a bükkfa termésével, amely számos állatnak szolgál táplálék gyanánt. De vajon számunkra is ehető a makk? Vagy netán mérgező?

Attól függ, hogyan fogyasztjuk!

A makknak nyersen igen magas a csersavtartalma (ez a tannin), ezért egyrészt az íze igen keserű, másrészt mérgező is, émelygést, hasmenést, hasi görcsöket okoz. Ezért az összegyűjtött makkot először meg kell hámoznunk, majd a csersavat ki kell belőle áztatnunk.

A makkok feltörését végezhetjük kalapáccsal vagy kézzel tekerhető törőeszközzel is. Ezután távolítsuk el a barna maghéjat is, majd válogassuk ki az ép szemeket: a penészes, foltos, megrágott makkokat ne használjuk fel!

Makkliszt
Fotó: Canva

A feltörés után áztassuk a terméseket néhány napig hideg vízben úgy, hogy naponta cseréljük ki a vizet! A folyamat akkor ér véget, ha már nem barnás színű az áztatóvíz, hanem szép tiszta, ekkor már biztosan kiázott a termésből az összes csersav. Ezután a makkot tetszőlegesen felhasználhatjuk – más olajos magokhoz hasonlóan – pürének vagy pasztának, megszárítva pedig lisztté őrölhetjük.

A csersav eltávolítását végezhetjük úgy is, hogy többször forrásban lévő vízzel öblítjük át a makkot, míg a keserű íz meg nem szűnik, ebben az esetben azonban a benne lévő tápanyagok veszíthetnek értékükből.

Tudtad? A bükk makkjából régebben olajat is sajtoltak, amelyet sütéshez, főzéshez vagy akár világításra is használtak.

Makk-kávé

Igen finom, koffeinmentes kávészerű italt is kaphatunk a makkból. Ehhez a csersavtól mentesített makkokat serpenyőben megpirítjuk, megőröljük, és a hagyományos kávéhoz hasonlóan lefőzzük.

Makk-kávé
Fotó: Canva

Igen magas a tápértéke

A makk a háborúk idején – illetve a világ több pontján még most is – tápláló, könnyen hozzáférhető élelmiszernek számított, manapság azonban méltatlanul kevés szó esik róla. A makk igen gazdag B12- és B6-vitaminban, riboflavinban, folsavban, tiaminban, niacinban, emellett magas a vas-, a kalcium-, a magnézium-, a foszfor-, a réz-, a mangán-, a fehérje- és a rosttartalma is.

 

Agrotrend.hu/ Greendex

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Szakmai partner
Nyakas Farm
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés