Természet

A nemzeti park éke lett a tavaszi hérics

Valóságosan aranyló díszbe öltöztetik élőhelyeiket a virágzó tavaszi héricsek. A boglárkafélék családjába tartozó növény meglehetősen impozáns megjelenésű, éppen ezért kirándulásaink alkalmával gyorsan a szemünk elé kerülhet. A kedvező időjárásnak köszönhetően ennek a fajnak a virágzása is a megszokottnál korábban történik – számol be a knp.hu oldalon a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A tavaszi hérics (Adonis vernalis) fénylő, aranysárga (3-6 centiméter átmérőjű) virágai és többszörösen szeldelt levelei már messziről felkeltik az arra járók figyelmét. Mérgező növény, még a legelő állatok is kerülik, ugyanakkor a gyógyászatban a gyöktörzsét vizelethajtó és szívnyugtató hatóanyagai miatt alkalmazták. A faj a görög-latin mitológiában jól ismert Adoniszról, a férfiszépség félistenéről kapta az elnevezését.

Forrás: wikimedia

Mint írták: a tavaszi hérics évelő növény, általánosságban elmondható, hogy mészben gazdag száraz gyepeken, bokorerdőkben, valamint száraz tölgyesek nyílt részein találkozhatunk vele. Az igazgatóság működési területén Madarason, Homokmégyen, Szakmáron, Kisszállás-Balotaszállás-Kelebia térségében, valamint a Turjánvidéken találhatók tavaszi hérics állományok.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a faj veszélyeztető tényezői között említhető az élőhelyek megszűnése, valamint azok átalakulása, illetve a dekoratív megjelenése miatt a virágszedés is. A tavaszi hérics hazánkban védett növényfaj, természetvédelmi értéke 5 ezer forint.

agrotrend.hu / baon.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés