Természet

A madárbarát települések ismét összefogtak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére 27 település – közte Győrrel és Kispesttel – a közelmúltban Budapesten megalapította a Madárbarát Települések Országos Szövetségét, amelynek egyetlen Csongrád-Csanád vármegyeiként Pusztaszer is tagja.

 A történet tavaly novemberben kezdődött, akkor Rácalmáson fórumot tartottak a madárbarát városoknak, községeknek, ott fogalmazódott meg a szövetség létrehozásának gondolata. Célja, hogy a tapasztalatok, gyakorlatok megosztásával elősegítse a helyi madárvédelem ügyét és a természettel összhangban történő településfejlesztést  – tájékoztatta lapunkat Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere, aki a rácalmási randevún Szabó Sándor mezőőrrel, az alapításon Tajti Lászlóval, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetőjével és Kósáné Buknicz Mária önkormányzati képviselővel vett részt. A faluvezető azt is elmondta, a szövetség hivatalosan egyesületként működik majd, így pályázatokon is indulhatnak, forrásokat nyerve tevékenységükre.

Forrás: pxhere.com

Pusztaszer nem véletlenül került az alapítók közé, ikonikus hely. A község közelében, a Büdös-széknél található az ország egyik legnagyobb, fokozott védettségű madárrezervátuma, költő- és pihenőhelye; a település egyharmada Natura 2000-es, és azt se felejtsük el, hogy ott él és alkot a világhírű természetfotós, Máté Bence.

A falu területén legalább 100 odút helyeztünk már ki, amelyeket folyamatosan karbantartunk, eleséggel töltünk fel gondoskodva a téli etetésről  – közölte Máté Gábor, akinek az udvarán nyolc odú található és elnyerte a Madárbarát Kert díjat.

agrotrend.hu / delmagyar.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés