Fenntarthatóság

Regeneratív gazdálkodás, innovációk a talajművelésben és a komposztálásban

Az Agrofutura Magyarország Kft. szervezésében 2024. március 13-án Egyeken rendezték meg a forgatásos komposztálás bemutatóját, amely a tavaszi szezonnyitó komposzt roadshow sorozat része volt. A rendezvény keretében bemutatták az „Innovatív talajművelési rendszer biológiai talajtáplálék-háló létrehozásával” megnevezésű EIP-AGRI projekt legfontosabb eredményeit. Az eseményen az Agrárminisztérium mellett az AKI kollégái is részt vettek.

Forrás: aki.gov.hu

Az elméleti előadás után a résztvevők betekinthettek a komposztálás folyamatába és megismerhették az önjáró forgatóval végzett forgatás technikáját.

A 3 éves kutatási projekt célja egy regeneratív humuszképző szántóföldi növénytermesztési módszer kifejlesztése és alkalmazása volt, mely megállítja a talajeróziót, és kedvezően befolyásolja a terméshozamokat. A konzorcium olyan innovatív szántóföldi gazdálkodási rendszert fejlesztett ki, mely a biológiai talajtáplálék-háló létrehozásával biztosítja a talaj termőképességének fenntartását és javítását. A tesztparcellákon előállított humuszkomposzt és az ebből létrehozott komposzttea használata révén történt a tápanyag-utánpótlás.

A projekt keretében a talaj fizikai állapotát és kémiai tápanyag-ellátottságát rendszeresen ellenőrizték, melynek eredményei azt mutatják, hogy a tesztelt talajok porózusabbak és nagyobb vízmegtartó képességgel bírnak, mint a kontrollcsoporté. A termesztett növények beltartalmi vizsgálatai pedig kedvező eredményeket mutattak a szermaradvány-tartalom és a tápanyagok szempontjából.

Az esemény kiemelkedő eredményeket mutatott be az innovatív talajművelés területén, amelyek például szolgálhatnak a hazai gazdálkodók számára a biomassza-alapú körforgásos gazdálkodás sikeres megvalósítására.

agrotrend.hu / AKI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés