Fenntarthatóság

Mérgezés okozta a halak pusztulását

Tömeges halpusztulást tapasztaltak a horgászok és a fürdőzők a Bánki-tó vizében. Az első vizsgálatok alapján bomló szerves anyagok okozhatták a kopoltyúsok halálát, de ezek az emberre nem veszélyesek.

A facebook-on, Bánk község hivatalos oldalán közleményében a falu önkormányzata kitért a részletekre. Ebben elsőként megnyugtattak mindenkit, hogy a kialakult helyzet a strandolókra, nyaralókra, a fürdőzőkre, a vízen sportolókra nem jelent veszélyt.

Forrás: pixabay.com

A szakemberek a részleteket vizsgálva előzetesen arra az álláspontra jutottak, hogy a mélyebb tavaknál – mint amilyen a bánki is – előfordulhat, hogy a tó fenekén összegyűlt üledékből, bomló szerves anyagokból kén-hidrogén (kémiai nevén hidrogén-szulfid) szabadul fel, ami beleoldódik a vízbe. Az anyag a halakra egyértelműen mérgező hatású. A jelenség kiváltó oka egyelőre még bizonytalan, ezt további alapos laborvizsgálatok igazolhatják, de a körülmények alakulásában az elmúlt hét forróságát gyors ütemben felváltó lehűlés, a megérkező erős hidegfront is kiválthatta.

A közlemény hozzáfűzi, a mélyebb vízrétegekbe kevesebb napfény jut, emiatt kisebb mértékű fotoszintetizálásra képes az algaállomány, így kevesebb oxigén termelődik, amit csak súlyosbít, hogy a kén-hidrogén tulajdonsága a nagyobb léptékű oxigénelvonás, és az éltető elem fokozottabb csökkenése szintén halpusztulást okozhat.

Pénteken megkerestük Torma Andreát, a település polgármesterét, aki hangsúlyozta, az önkormányzat és a helyi horgászegyesület tagsága mindent megtesz azért, hogy kezeljék a kialakult helyzetet. A vízfelület frissítése érdekében egy szivattyút működtetnek, illetve a munkálatok idejére kölcsönbe kaptak még egyet a rétsági tűzoltóságtól. Más eszközökkel is igyekeznek javítani az állapotokat, jet-ski járművekkel szellőztetik a vizet, így minél előbb távozhatnak a káros gázok, ezen kívül két levegőbefúvó berendezés is üzemel. A polgármester kijelentette, a tapasztalatok szerint a gyors intézkedések már most megtették hatásukat.

Hűvösebbre fordult az időjárás, javult a víz oxigénszintje

Dr. Hegyi Árpád, a gödöllői Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem oktatója, a tó minőségét folyamatosan felügyelő halászati szakember helyben végzett mérései alapján javult az oxigénszint, és remélhetőleg hamar helyreáll az eredeti ökoszisztéma. Jelenleg a horgászegyesület segítségével a  halak maradványait távolítják el a tóból, a felmérések szerint több mázsára rúg a pusztulás aránya. Torma Andrea végezetül köszönetet nyilvánított mindenkinek, akik közreműködtek a természeti veszélyhelyzet elhárításában.

agrotrend.hu / nool.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Szakmai partner
Nyakas Farm
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés