Fenntarthatóság

Biológiai kutatások folynak a Balaton élővilágát illetően

Új mikrobiológiai kutatások indulhatnak a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben (BLKI).

Egy modern molekuláris biológiai és mikrobiológiai laboratóriumot alakítottak ki az intézményben a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat támogatásával, amely lehetővé teszi kutatók számára a víz, az üledék és a mikroorganizmusok tanulmányozását.

Forrás: pxhere.com

A HUN-REN BLKI-ban az elmúlt néhány évben számos laboratórium megújult az elmúlt időszakban. Az egyik legnagyobb fejlesztés egy modern molekuláris biológiai és mikrobiológiai laboratórium kialakítása volt, amelynek korszerű berendezése magában foglal egy ‒ az oxigénmentes környezetben élő mikroorganizmusok vizsgálatára is alkalmas ‒ DG250 anaerob munkaállomást. A laboratóriumban lehetőség nyílik a víz, az üledék és a mikroorganizmusok közötti kapcsolatrendszer tanulmányozására, különösen az anyagcsere-folyamatok intenzitásának megismerésére.

A mikrobiológiai kutatás kiemelt hangsúlyt helyez a vízi környezetben élő fonalas gombaközösségek tanulmányozására is, ezzel egyedülálló kutatási irányt képvisel Magyarországon. A kutatók jelenleg a vízinövények és környezetük gombaközösségeinek megismerésére összpontosítanak, már több tucat fonalas gombát izoláltak főleg hínárnövényekből származó mintákból. A közeljövőben az említett növények mikrobiális lebontásának vizsgálatát is tervezik.

agrotrend.hu / sonline.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés