Fenntarthatóság

A fenntarthatóság olyan megoldásokat jelent, amelyek nem járnak vállalhatatlan életszínvonal-csökkenéssel

A fenntarthatóság olyan megoldásokat jelent a globális környezeti problémákra, amelyek nem járnak sem gazdasági csőddel, sem vállalhatatlan életszínvonal-csökkenéssel – mondta ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. elnök-vezérigazgatója Áder János volt államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent, legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.

A szakember hozzátette, ezek a megoldások egyrészt finanszírozhatóak, másrészt megőrizhetjük általuk civilizációnk előnyeit, és fogyaszthatunk ésszerű keretek között.

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a fenntarthatóság kapcsán a körforgásos gazdaságra való áttérésről is kérdezte vendégét.

Ifj. Chikán Attila elmondta, a fenntarthatósághoz hasonlóan a körforgásos gazdaság is viszonylag fiatal fogalom, lényege, hogy az egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamát a lehető leginkább hosszabbítsuk meg; hosszú-hosszú, ciklusokon átívelő módon mérsékeljük a környezeti hatásunkat.

Forrás: pixabay.com

Ennek első lépése a fogyasztáscsökkentés, vagyis „nem kell mindig mindent megvenni, kerülni kell az impulzusvásárlást, és nem kell csak azért lecserélni valamit, mert már nem divatos”. Az iparnak ugyanakkor olyan termékeket kell előállítania, amelyek javíthatók, karbantarthatók, így élettartamuk megfelelő – fejtette ki a cégvezető. Megjegyezte, hogy kölcsönözni is lehet eszközöket, illetve megosztva használni azokat.

Amikor pedig a termék eléri az életciklusa végét, akkor az alapanyagokat újra kell hasznosítani – folytatta ifj. Chikán Attila. Példaként említette, hogy egy alumínium üdítős doboz újrahasznosítása 95 százalékkal kevesebb energiába kerül, mint újat gyártani.

Ha valamit már újrahasznosítani sem lehet, akkor energetikailag kell hasznosítani – fejezte be a felsorolást a szakember.

Áder János a szerves anyagok újrahasznosításával összefüggésben a biogáz üzemek gazdaságos működéséről beszélt, amihez kapcsolódva ifj. Chikán Attila elmondta, óriási logisztikai költséget jelentene, ha nagy távolságból szállítanák az üzembe a szerves hulladékot: zöldhulladékot, élelmiszeripari hulladékot, lejárt szavatosságú élelmiszereket.

„Kamionsorokkal nem tanácsos a zöldgazdaságot fejleszteni” – fogalmazott. Véleménye szerint sok kis biogáz üzemet lenne érdemes építeni szerte az országban, mert legfeljebb 30-50 kilométeres körből gazdaságos a beszállítás.

Kitért arra, hogy az erjedés állítja elő a biogázt, de a baktériumok érzékenyek, ezért biológus felügyeli a folyamatot, és nagyon fontos az alapanyagok összetétele, aránya. A beszállítást pedig nehéz megbízhatóvá tenni, kiegyenlíteni, mindezzel együtt az üzemük nyereséges. Villamosenergiát és adott esetben biometánt termel, a végül megmaradó fermentlé pedig a műtrágyát helyettesítheti – emelte ki a vezérigazgató.

Áder János azzal kapcsolatban, hogy az energiatermelésben mekkora szerepe lehet a mesterséges intelligenciának, közölte: a mesterséges intelligencia pontos prognózist tesz lehetővé, így segít szinkronba hozni a keresletet és a kínálatot, ami a gyártónak és a fogyasztónak is biztonságot jelent, valamint korán jelzi a meghibásodás lehetőségét is.

Ifj. Chikán Attila hozzáfűzte, eljuthatnánk oda, hogy ha az energiarendszerben hiány, vagy túlterhelés van, akkor a háztartási okoseszközeink ennek kiegyenlítésében részt vegyenek, tehát akkor kapcsoljanak ki és be, amikor az optimális.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés