Innováció

Technológia

Hazai innováció a fóliasátrakban

A magyar mezőgazdaságot is sújtó idei történelmi aszály, a klímaváltozás, az emelkedő műtrágya-és energiaárak a hazai agráriumnak is hatalmas fejtörést okoznak. A zöldség és gyümölcstermesztést segítő új innovációról és a fóliavezérlés sajátosságairól kérdeztük Kómár Dánielt, a projekt termékfejlesztésért felelős vezetőjét.

Létrehozva:

|

Fóliavezérlés csapata a magyar gazdálkodók számára 2014 óta fejleszti azokat az eszközöket, melyek a fóliás-, üvegházas, és szabadföldes gazdaságok is tudnak hasznosítani. Az alapötletet a vállalkozás egyik alapítójának gazdasága adta, azóta pedig már számos működő rendszer és online felület is élesítve lett. A Fóliavezérlés fiataljai kötelességüknek tartják, hogy eszközeik fejlesztése a leginnovatívabb és a legkörnyezetkímélőbb módon történjen, hiszen pont ez a lényege a termékeknek.

–   Mivel foglalkozik a vállalkozása és milyen formában?

A Fóliavezérlés csapata kötelességének tartja, a mai hajtatott és szabadföldi növénytermesztésben a digitális innováció beépítését. Ez a szektor Magyarországon évtizedekkel le van maradva digitálisan, bármelyik másik iparághoz képest. Jelenleg olyan okos eszközökkel vagyunk jelen a piacon, mely időtakarékossá, költséghatékonnyá, automatizáltá próbálja tenni a magyar gazdaságokat. A Fóliavezérlés olyan könnyen használható és pénztárcabarát berendezéseket biztosít, amely profi vagy akár kezdő gazdáknak is megkönnyíti a mindennapjait.

–  Az idei aszály és a klímaváltozás milyen hatással van a mezőgazdaságra, másképpen az innováció mennyire válik fontossá?

A klímaváltozás, a jelenleg is zajló generációváltás egyre sürgetőbb megoldásokra ösztönözte a csapatunkat. A természeti erőforrások optimális felhasználása nem csak költséghatékonnyá teszi a gazdaságot, de képes a profit maximalizálására is. Hiszen, ha az idei aszályra gondolva, az adott növényünknek csak a megfelelő mennyiségű öntözővizet adjuk, akkor nem csak mentesülünk a felesleges vízfelhasználástól, hanem a növényünk is csak a fejlődéséhez szükséges optimális vízmennyiséget kapja meg. A jelenleg kialakult energiaválságban a távolról vezérelhető szellőztető automatáról vagy az adatok gyűjtésére szolgáló szenzorok energiatakarékosságáról nem is beszélve.

– Hogyan alakult ki a kapcsolata a fóliavezérléssel?

Saját gazdaságom elindítása adta az ötletet. Fiatal gazdaként, kevés tőkéből, munka mellett 20 km-re az otthonomtól indítottam az első fóliasátramat, mely rövid idő alatt megmutatta mekkora szükség van a szektor megújítására. Mivel nem találtam pénztárcabarát megoldást a problémámra, így rövid idő alatt elkészítettem az első szellőző automata prototípusát. A kezdeti hibái ellenére is csökkentek a költségeim (nem kellett naponta többször megtennem a 20 km-es távot), illetve nagyobb lett a hozamom is, hiszen sokkal optimálisabb hőmérsékletet tudtam biztosítani a növények fejlődéséhez.

– Miben segítik ezek a termékek a gazdálkodásukat, hogyan működtetik ezeket?

A vezeték nélküli mérő modulunkkal minden fontos értéket tud mérni a gazda, akár fóliás- üvegházas, akár szabadföldi felhasználásra is alkalmas. Nagy előnye, hogy áramforrás csak az adó-vevő számára szükséges, a szenzorok beépített akkumulátorokkal rendelkeznek. A szenzorok a kihelyezett modultól 5 km-es sugárban képesek közvetíteni az adatokat. Az állomás képes mérni ec, ph, talajnedvesség, fényerősség (lux), levélnedvesség, hőmérséklet vagy páratartalom értékeket. A szenzorok ellenállnak a nedvességnek, a magas hőmérsékletnek és a permetezésnek is. A mért adatokat – ugyanúgy, mint a szellőztető modulnál – egy online felületen lehet elérni.

– Mik a jövőbeni terveik?

A nemzeti agrárgazdasági kamara inkubációs programjában való részvétel során egy meghatározó magyar mezőgazdasági céggel kezdtünk el dolgozni. Közösen egy NPK szenzor kifejlesztését tervezzük, amellyel a szabadföldi, valamint a hajtatott növénytermesztéssel foglalkozó gazdák is nagy örömmel használnának.

– A közelmúltban Bács-Kiskun megyében valósult meg egy nagyobb projektük. Mit lehet tudni erről?

Szeptember 15-én nyílt napot tartottunk Akasztón, ahol a Grino Kft-nek készült 2 hektáros projektet adtuk át. Bemutatásra került a legmodernebb Britamark Kft.-Haygrove Growing Systems Ez Vent rendszere kiegészítve a Fóliavezérlés csapata által fejlesztett automatizált vezérlőrendszerrel. A sikeres projektet több hónapos fejlesztési munka előzte meg, melynek eredménye a jövőbeli lehetséges együttműködés.

– Milyen új termékekkel készülnek a piacra?

Jelenleg fejlesztés alatt áll egy olyan öntözőrendszer létrehozása, amely képes a legoptimálisabb tápoldatok, műtrágyák és vízmennyiség felhasználására. Ez a modul szintén távolról vezérelhető lenne, egy web-es felületen keresztül, melyen át minden szükséges adatot láthatna és kezelhetne a gazda.

– Hogyan látja ennek a hazai innovációnak a szerepét és jövőjét?

Az idei évi aszály, az év végén fellépő energiaválság megerősített abban, hogy a hazai mezőgazdaságnak igen komoly innovációra van szüksége ezen a területen. Mivel napjainkban minden percünkben körül vesz minket a digitális világ és annak kényelme, előnye, így kötelességemnek érzem, hogy ez a szektor is megkaphassa ezt a lehetőséget.

– Köszönöm a beszélgetést!

agrotrend.hu / Szabó István

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook