Aktuális

OMSZ: Nem csökken a belvizes területek nagysága

 

Bár az elmúlt néhány nap csapadékmentes időjárása egy kis időt adott a korábbi esők miatt kialakult árhullámok levonulásának, a víz talajba való be- és leszivárgásának, a párolgás ilyenkor nagyon kicsi, így a belvizes területek nagysága alig csökkent – írta elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az őszi vetéseknek a tartós vízborítás nem tesz jót, 4-5 Celsius fok alatt még bírják az állományok. A folytatásban ismét csapadékos és szeles napok állnak előttünk, és főleg vasárnaptól jelentős melegedés is.

Forrás: OMSZ

Az elmúlt héten szerdán még igen komoly csapadék hullott hazánkban, főleg a déli területeken, majd csütörtökön és pénteken már csak elszórtan esett. Azóta viszont szünet van az esőben. Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 mm-t, a 90 napos mennyiség pedig a 200 mm-t, mindkettő országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál (3., 4. ábra).

A talajok felső egy méteres rétege az ország nagy részén telített állapotban van, a belvízzel elöntött területek nagysága egyre nő.

A hét végén és hétfőn sokfelé volt napos az idő, majd a tartós ködréteg északkelet felől egyre nagyobb terültre terjedt ki. A hőmérséklet kissé az átlag fölött alakult, éjszakánként csak gyenge fagyok fordultak elő (a talajban sem alakult még ki számottevő fagy ezen a télen eddig).

Napközben pedig ezen a héten a déli órákra már 10 fok közelébe melegedett a levegő a napos részeken, miközben a borult, ködös tájakon csak 0 fok közelében alakult a csúcsérték.

Forrás: OMSZ

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, melyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső az Alföldön és a Kisalföldön nagy területen már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok, főleg +4, +5 Celsius fok fölötti átlaghőmérsékletnél.

A talaj fölső egy méteres rétege viszont már most feltöltődött nedvességgel, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent.

Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző többnyire száraz idő és nem túl száraz talaj kedvező körülményeket teremtett. Október utolsó dekádjától kimondottan csapadékosra fordult az idő, és bár az Alföldön kevesebb esett, mint a Dunántúlon és az északi tájakon, az esős, ugyanakkor enyhe időjárás országszerte igen kedvező feltételeket teremtett a korai fejlődéshez.

November közepétől egyre nőtt az Alföldön a belvizes területek kiterjedése.

A csapadékos idő egész novemberben és december első felében is folytatódott, a tartós vízborítás pedig nem tett jót a kultúráknak. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az Alföldön 50-100, a Dunántúlon és az északi országrészben helyenként már 150-160 mm-rel is meghaladja az optimális értéket.

A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul a rekordmeleg ősz hatására.

agrotrend.hu/ OMSZ

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés