Aktuális

OMSZ: 2023 decemberi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép

 

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be – írta elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Európa
Az elmúlt hetekben is jelentős különbségek alakultak ki Európa időjárásában: nagy területen számottevő a csapadéktöbblet, miközben még mindig van aszályos terület is, de hideghullám és hőösszeg-többlet is előfordul.

Forrás: OMSZ Szélsőséges időjárású területek Európában 2023. november 1. és december 10. között (piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: hideghullám, világoskék csíkozás: csapadéktöbblet, barna pöttyözés: hőösszeg többlet, vörös pöttyözés: aszály)

Európa legnagyobb részén az átlagosnál csapadékosabb volt ez az időszak: a legtöbb az Alpok és a Kárpátok térségében, helyenként a Balkán-félszigeten és Törökországban, valamint a Fekete-tenger vidékén, illetve Ukrajna középső és déli részén, valamint Oroszország európai területén esett.

1991. óta ez az ősz a három legcsapadékosabbak egyike, nagy területen hullott le az ilyenkor szokásos mennyiségnek 2-2,5-szerese.

Ezzel szemben Spanyolország és Franciaország mediterrán partvidékén, Olaszország északi területén és Szicíliában, valamint Törökország középső és Skandinávia északi részén a szokásosnál kevesebb csapadék hullott.

Forrás: OMSZ, A 2023. november 1. és december 10. közötti időszak csapadékösszege a sokéves átlag százalékos arányában

Amerikai Egyesült Államok
December elején olvadó hóra hulló heves esőzések okoztak áradásokat északnyugaton, Washington és Oregon államok nyugati részén, de a meleg, csapadékos időjárás egészen a Sziklás hegység északi részéig volt jellemző. A nyugati partvidék déli felén és a Nagy Síkság nagy részén is a szokásosnál melegebb, de száraz időjárás volt az uralkodó, ami kedvezett az őszi vetéseknek. A Mississippi völgyétől keletre viszont egy erős hidegfront hozott jelentős csapadékot.

Ausztrália
December elején délen és keleten kisebb záporok fordultak elő, melyek a talajnedvességet jelentősen nem növelték, de a frissen vetett nyári növénye számára igen jól jött. Az ország nyugati részein a többnyire száraz időjárás a kalászosok és a repce betakarítását segítette.
A búzatermés a várakozások szerint jóval elmarad az idén a tavalyi rekord mennyiségtől (-37%), az idei termést 25,5 millió tonnára becsülik 2 tonnás hektáronkénti hozam mellett.

Forrás: OMSZ, ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2023. december első dekádjában (ASI: Agricultural Stress Index – ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket). A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)

Dél-Afrika
Az ország keleti mezőgazdasági területein jelentős záporok öntözték a fejlődésben lévő kukoricát és egyéb nyári növényeket november első felében. A nyugati területeken eddig száraz, meleg idő uralkodott, a gazdák az esős évszak kezdetét várják a nyári növények vetésével.

Argentína
December elején Argentína északi és középső tájait záporok öntözték, mely kedvező a nyári növények számára. December 7-ig a napraforgó 98, a kukorica 54, a szója 55%-át vetették el. A búza 47%-nak az aratásával végeztek ekkorra, mely valamivel elmarad a tavalyi értéktől.
A napraforgó össztermés 4,5 millió tonna körül várható, ez 10%-kal elmarad az előző évitől, mely a kisebb vetésterület miatt alakulhat így.

Forrás: OMSZ, 2023. november csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%) (A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt, a szürke színű területek sivatagok, illetve adathiány volt.)

Brazília
Az ország fő, déli termőterületein folytatódott a mezőgazdaság számára többnyire kedvező időjárás.
A becsült adatok szerint országosan 161 millió tonnás, rekord szójatermést várnak, mely elsősorban a tovább növekvő vetésterület következménye lehet. A búzatermés 8,1 millió tonna körül valószínű, mely 21%-kal kevesebb az előző évitől. A kisebb termés oka a kisebb vetésterület és az alacsonyabb hozam (-29%).

agrotrend.hu/ OMSZ 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés