Aktuális

Figyelmeztetést adtak ki a havazás miatt

Az egynapos tavasz után visszatér a tél, és nem is a legszebb arcát mutatja.

A csütörtöki, melegrekordot döntő tavaszias nap után ma visszatért a tél. Az északnyugat felől érkező hidegfront többfelé okoz havazást az országban, az erős, viharos északi, északnyugati szél miatt pedig helyenként hófúvás is kialakult – írja az Időkép.

A hó vastagsága egyelőre lepel és 3 centi között mozog, de napközben ez még gyarapodni fog. Különösen a Duna-Tisza közén, ahol egy összeáramlási zóna miatt tartósabb és kicsit intenzívebb havazás alakulhat ki, emiatt néhol akár 5-7 centis hóvastagság is előfordulhat.

HungaroMet előrejelzése szerint az ország nagyobb részén inkább csak 2-3 centis vékony hóréteg képződhet, de a déli tájakon (különösen a Dél-Dunántúlon), a Duna-Tisza közén (Bács-Kiskun, Gödöllői-dombság) kialakuló összeáramlás mentén, valamint a keleti határ közelében helyenként 3-7 centi is hullhat. A friss hó vastagsága lokálisan esetleg elérheti, meghaladhatja a 10 centimétert (erre kissé nagyobb esély a Dél-Dunántúlon van).

Forrás: pxhere.com

Az utakon

Az északnyugati szél miatt előfordulhatnak hóátfúvások, ami sokat ront a látási körülményeken. A havazással érintett területeken az autópályák és a főutak burkolata többnyire vizes vagy sónedves. A hegyvidéki utak a Mátrában és a Mecsekben, valamint az alsóbbrendű utak a Dunántúl déli felében és az észak-keleti megyékben vékony rétegben havasak vagy latyakosak.

Az Útinform tudatta azt is, hogy sok a megcsúszásos baleset, ezért arra kérik az autósokat, hogy a télies körülményeknek megfelelően, lassabban, óvatosabban vezessenek, és kerüljék a felesleges előzéseket.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés