Aktuális

Agrometeorológia: az optimálisnál enyhébb időjárás

 

Az optimálisnál enyhébb az idő, és ugyan az elmúlt napokban tapasztalt fagy megtizedelte a kórokozókat és kártevőket, tartósabb hidegre lenne szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek – idézte az MTI a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzését.

Az elmúlt tíz nap időjárását hideg, nagyrészt száraz légtömegek alakították, de szerdán átmenetileg hó, majd ónos eső esett, végül az enyhülés miatt egyre többfelé esőbe váltott a csapadék. Csütörtök reggelig az ország nagy részén 1-5 milliméter közötti mennyiség esett, míg északkeleten 8-15 milliméter.

Forrás: HungaroMet Zrt

Az október közepe óta lehullott csapadék mennyisége azonban országszerte jelentősen meghaladja az átlagot, a talaj felső egyméteres rétege továbbra is telített, vagy telítettségközeli állapotban van, és a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent.

Az elmúlt tíz nap átlaghőmérséklete mínusz 2 és mínusz 3 Celsius-fok között alakult, ez pedig 2-3 fokkal hidegebb a sokéves átlagnál. Éjszakánként fagypont alá hűlt a levegő, többször, többfelé mínusz 5 és mínusz 8 fok közötti fagyok is előfordultak.

A talajok felszín közeli néhány centiméteres rétege átfagyott, helyenként 5-10 centiméterig is lehúzódott a talajfagy.

Forrás: HungaroMet Zrt

Hozzátették: az országban főleg az Alföldön vannak belvízfoltok, bár ezek kiterjedése a száraz, hideg időszak során csökkent. A vízborítás alatt álló őszi vetéseknek jól jött a fagyos idő. Azok az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak, nem volt jellemző az országban olyan hideg, ami a hótakaró nélkül kárt okozott volna.

A kórokozókat és a kártevőket megtizedelte a fagy, bár tartósabb hidegre lenne szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek.

Az előrejelzés szerint változékony, eleinte hideg, majd enyhébb időre van kilátás.

Péntektől visszaesik a hőmérséklet és egyre többfelé várható havas eső, havazás, majd hétfő estig ismét száraz, nagyrészt napos idő, akkortól ismét többször, többfelé lehet csapadékra számítani.

A nagyobb területen jellemző mínusz 5 fok alatti éjszakai fagyok szombat hajnaltól térnek vissza, a maximumok 1-6 fok között alakulnak hétfőig, de keddtől pár fokkal melegszik az idő.

agrotrend.hu/MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés