Kertészet

Franciaország: a tavalyinál 11%-kal nagyobb almatermés várható

Létrehozva:

|

Az előző aszályos év után a francia almatermesztés visszaáll a normál kerékvágásba, csaknem minden körzetben jó termést prognosztizálnak. 

Az Agreste augusztus 1-jén kiadott gyorsjelentése szerint az idei francia almatermés volumene 1,603 millió tonna lesz, ami 11%-kal magasabb a tavaly betakarított mennyiségnél, és 10%-kal haladja meg a 2018-2022 közötti ötéves időszak átlagát. A tavalyi évhez képest különbség, hogy idén sokkal jobb volt a terméskötődés, és ebben a szezonban valószínűleg a szüret is visszatér a normális időpontba (az előző évben két héttel korábban kezdődött meg a betakarítás).

PACA: Az idei időjárási események a nagy termesztőkörzetek közül a teljes francia almatermés 22%-át adó PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) régiót érintették kedvezőtlenül – ebben a körzetben a gyümölcsösök egyharmada már bio – ezért várhatóan itt kisebb mennyiséget takarítanak majd be.

Occitanie: a teljes francia termelés 24%-át adó, főként a Garonne völgyében, illetve Languedoc-Roussillonban koncentrálódó almatermő régióban bőséges volt a virágzás, és az erős levéltetű nyomás ellenére is jóval a rossz 2022-es termés feletti mennyiséget várnak.

Aquitaine: a nemzeti termelés 15%-át adó, főként Aquitaine és Limousin régiókra támaszkodó körzetben a tavalyi súlyosan aszályos időszakokat követően a talaj feltöltődött vízzel, és a prognózis szerint az idei termés 26%-kal nő az előző évhez képest.

Centre-Val de Loire: a francia termés 6%-át hozó körzetben várhatóan 8%-kal nagyobb termést takaríthatnak majd be a gazdák, és a tavalyitól eltérően idén a gyümölcsmérettel sem lesz gond a jó talajvíz-ellátottságnak és a normál virágzásnak köszönhetően.

Auvergne-Rhône-Alpes: Az előzetesnél jobb eredményeket várnak a viszonylag kis méretű, a nemzet termés 5%-át adó, főleg a Rhône völgyében elterülő Auvergne-Rhône-Alpes körzetben, itt 7%-kal felfelé módosították a prognózis számait.

agrotrend.hu / FruitVeb

Hirdetés

Fókuszban

Facebook