Agrárpénzek

DuPont: Az eredetiben bízhat!

Öt helyszínen tartott évnyitó konferenciasorozatot a DuPont, amelyen a vállalat szakemberei és meghívott előadók vették sorra a legnagyobb szántóföldi kultúrák növényvédelmi kérdéseit.

Létrehozva:

|

A konferenciasorozat mind az öt helyszínen a közös jövő felvázolásával kezdődött, vagyis a már múlt év végén nyilvánosságra került hírrel, amely szerint a DuPont és a Dow cégek egyesülnek. Kovács Gyula, a DuPont Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, az új vállalat 2016 második felében jön létre DowDuPont néven, majd három vállalatra tagolódik. Ezek közül az egyik a két alapító cég növényvédőszer- és vetőmagüzletágait foglalja majd magába, és a DuPont nevet viszi tovább. A növényvédőszer- és vetőmag-forgalmazást együttesen tekintve a legnagyobb lesz a világon. Idén a DuPont Magyarország Kft. és a Dow hazai leányvállalata még külön-külön tevékenykedik.

Dr. Molnár István fejlesztési igazgató és Popovics István a növényvédőszer-hamisítás veszélyeire hívták fel a figyelmet. Mint elmondták, sajnos a növényvédőszer-iparágban is vannak illegális, hamis és rossz minőségű termékek, amelyek a hatástalanság mellett a kultúra károsodásának veszélyét, egészségügyi kockázatot is magukban rejtenek. A DuPont többek között az Izon® biztonsági jellel is segíti a vásárlókat az eredeti termékek felismerésében. A hamisítványok elleni védekezés egyik legegyszerűbb eszköze, ha megbízható helyről vásárolunk – tették hozzá az előadók.

A gabona gyomirtásának problémáira hívta fel a figyelmet Benécsné dr. Bárdi Gabriella. Egyre növekvő területet foglalnak el a sekélyre vetett, nagy bokrosodó képességű állományok. Ez a gyomviszonyok változását is okozza. Megjegyezte, hogy a gyakori gyomok közé került több olyan faj is, amely bizonyos gyomirtószer-csoportokra toleranciát mutat. Ugyanakkor hangsúlyozta, több hatóanyagú készítmények, csomagok is rendelkezésre állnak, amelyek a gyomok kellően széles spektrumát irtják, így ebben a kultúrában meg lehet találni a megoldást egy-egy problémára.

A gyomfertőzés sikeres kezelése érdekében Popovics István területi képviselő emlékeztette a konferencia résztvevőit a DuPont már jól ismert kombinációira, a Granstar® SuperStar, a Pointer® Star és a Granstar®Super SX® herbicidekre.

A gabona korai, késői levélbetegségei és a kalászbetegségek kapcsán elhangzott, igazán hatékony védekezésre megelőzéssel vagy korai stádiumban, a betegség kialakulásakor van lehetőség. A Wirtuoz® gombaölő szer megfelel ezeknek a kívánalmaknak –.hangsúlyozta Bálint Sándor területi képviselő és dr. Tóth Elemér fejlesztőmérnök. A Wirtuoz® a késői lombvédelemben és a kalászvédelemben is megállja a helyét, ilyenkor azonban már magasabb dózisok használata ajánlott.

Kétkezeléses technológiában a DuPont javasolja egyrészt a kétszeri alkalmazását, másrészt első kezelésre az Acanto® Plus, második kezelésre a Wirtuoz® használatát.

A kukorica gyomirtása kapcsán Domokos Lajos területi képviselő felhívta a figyelmet arra, a DuPont Principal® Plus Gold gyomirtó szere megfelelő választás bármely gyomösszetételre – évelő és mélyről kelő gyomfajok jelenlétekor is. Egy kezeléssel, utólagos korrigálás nélkül gyommentessé tehető a terület. A Principal® Plus Gold értékei ráadásul kedvező árral párosulnak, amit a DuPont 2016-ban is folytatódó akciója tesz még vonzóbbá: aki március 15-ig jelzi kereskedőjénél az igényét a termékre, idén is 10 százalék kedvezménnyel vásárolhatja meg.

A kukoricamoly elleni védelemre a DuPont javaslatát Fazekas Károly területi képviselő foglalta össze a résztvevőknek. A cég a kártevő előrejelzésében is évek óta segíti a kukoricatermesztőket: az ország számos pontján figyelik a rovar rajzásmenetét, aminek az eredményei naprakészen elérhetők a DuPont Evalio® AgroSystems honlapján.

A védekezést a rajzáscsúcsot követő öt–hét nappal célszerű elvégezni, amihez az előadó a mélyhatású és hosszú hatástartamú Coragen® rovarölő szert ajánlotta a gazdák figyelmébe.

A napraforgó betegségei elleni védelemben Lövényi Zsolt területi képviselő az Acanto® Plus készítmény és az Acanto® Sun gombaölő szer csomag használatának előnyeit mutatta be. Az Acanto® Plus gombaölő szert korai védelemre vagy kétkezeléses technológiában az első kezelésre javasolta, míg az Acanto® Sun csomagot későbbi időzítés esetén vagy második kezelésre.

Az Acanto® Plus – az Express® gyomirtó szerrel együtt – alkotja az Express® Plus kedvezményes árú csomagot.

A fénybogár nagyon jól alkalmazkodó kártevő, amely egységnyi idő alatt a legnagyobb kártételre képes valamennyi repcekártevő közül. Az Avaunt® előnye a hőmérséklettől független hatása, hosszú (8–14 napos) hatástartama. Fontos megjegyezni, hogy a készítmény nem taglózó hatású rovarölő szer, vagyis a táplálkozást azonnal leállítja, de a rovarok pusztulása két-három nap múlva következik be, így még találkozhatunk élő, de már kárt nem okozó egyedkkel az állományban.

A konferencia egyes témaköreiről rövidesen, részletesen beszámolunk!

forrás: DuPont

Hirdetés

Fókuszban

Facebook