Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Vizet állít elő Kína a Holdon

Bill Nelson NASA-igazgató szerint a kínaiak egy olyan módszert fedeztek fel, mellyel biztosítható lehet akár 50 ember napi ivóvíz-ellátása is.

Több évtized után újból lendületet vett az űrverseny, még ha a szereplők és a körülmények mára meg is változtak – írja a hvg.hu. Ahogyan a célok is: a két legnagyobb szereplő, az Egyesült Államok és Kína nem csupán el szeretne jutni a Holdra emberekkel, de a jövőben állandó jelenlétet is kialakítanának ott. Ehhez azonban rengeteg akadályt kell leküzdeni, és az egyik ilyen az, hogy hogyan lesz víz egy ilyen bázison.

Úgy tűnik, ezen a területen most nagy lépést tettek kínai tudósok. A kínai CCTV jelentése szerint a szakemberek egy olyan új eljárást fedeztek fel, mellyel nagy mennyiségben lehet vizet előállítani – a holdi talaj felhasználásával. Ehhez a Csang’o-5 holdszonda által gyűjtött mintákat használták, idézte a portál a Reuters hírügynükséget. A Kínai Tudományos Akadémia tudósai arra jöttek rá, hogy a holdi talaj nagy mennyiségű hidrogént tartalmaz, mely reakcióba lép más elemekkel, ha nagyon magas hőmérsékletre melegítik – ebből pedig vízgőz keletkezik.

Forrás: pixabay.com

Az új metódussal egy tonna holdi talajból 51–76 kg víz állítható elő, ami több mint 100 darab félliteres palackot tud megtölteni. Ez nagyjából 50 ember napi ivóvíz-mennyiségével egyenértékű.

A kutatók három éven át dolgoztak az új módszer kifejlesztésén, mely megalapozhatja Kína jövőbeni holdi jelenlétét. A Reuters hozzáfűzi: Bill Nelson, a NASA igazgatója ismételten megkongatta a vészharangot annak hírére, hogy Kína rendkívüli tempóban halad az űrprogramjával.

Ez szerinte felveti annak a lehetőségét, hogy Peking fogja uralni a Hold erőforrás-gazdag részeit.

Kína reményei szerint a múltbéli és a jövőbeni holdexpedíciók megalapozzák majd egy Nemzetközi Holdkutató Állomás (ILRS) létesítését. Ezt a kezdeményezést Oroszországgal közösen vezeti Kína.

A pekingi űrhivatal jelenlegi céljai között szerepel, hogy 2035-ig megépítsenek egyfajta „alap” bázist a Holdon, majd 2045-ig egy, az égitest körül keringő űrállomást is létesíteni szeretnének.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés