Hírek

Visszatért az első magyar gólya

Közeledik a tavasz. Ennek a legbiztosabb jele, legalábbis Kisbágyonban, hogy visszatért fészkébe a község gólyája. Idén kicsit korábban érkezett mint az előző években, így az egész vármegyében ő tért vissza elsőként téli útjáról.

Az előző éveknél is korábban tért vissza Kisbágyonba a gólya. Kedden az egész falut lázban tartotta a hír, hogy megérkezett téli útjáról és elfoglalta fészkét a hosszú csőrű vándor. Nagy Attiláné, a község polgármestere portálunknak elárulta, hogy emberemlékezet óta él a faluban gólya, így annak fészke már kiváló tájékozódási pont a helyi és környékbeli lakóknak.

– Minden évben visszatér Kisbágyonban a madár, idén kicsivel korábban érkezett az elmúlt évekhez képest. Megjelenése azt jelzi számunkra, hogy a tavasz már itt van a kertek alatt  – fogalmazott a faluvezető, aki arra is kitért, hogy a fészek a falu központjában egy villanyoszlopon áll, a templomhoz közel. A gólyák nagyon jól érzik magukat a településen és a helyiek is örülnek jelenlétüknek. Minden évben sikeres a költés is, három-négy fiókát is nevel a pár.

Forrás: pxhere.com

Nógrádba elsőként tért vissza a vándormadár

– Valóban a kisbágyoni idén vármegyénk első gólyája, minden évben a vizslás-újlaki madárral futnak versenyt ezért a címért – tájékoztatott Papp Ferenc, a a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vármegyei elnöke. Hozzátette: mivel ezen a példányon nincsen jeladó, amit korábban az Őrhalomban élő Báró viselt, így nem tudják pontosan hol tölti a telet. Azonban az, hogy ilyen korán visszatért hazánkba azt jelzi, hogy valahol a Földközi-tenger partján telelt, egészen biztos, hogy nem Afrikából jött.

– Szokás szerint a hím érkezett először, a párja akár egy hónapot is késhet. Addig ez a példány csinosítgatja a fészket – közölte a szakember, aki arról is beszámolt, hogy mivel a Palotási tó Kisbágyonhoz közeli része sekély, jól érzik itt magukat a gólyák és táplálékot is találnak bőségesen.

agrotrend.hu / nool.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés