Hírek

Vissza kell fizetni a zöldítési támogatást a gazdának, ha nem tartja be a szabályokat

Vissza kell fizetniük a gazdáknak a zöldítésért felvett uniós támogatást, ha nem felelnek meg a szabályoknak.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint a termelők minden szükséges információt megkaptak, hogy be tudják tartani a szabályokat, a földtulajdonosok azonban nem értik, miért a gazdasági év megkezdése után változtat az unió a szabályokon, ami azt írja elő, hogy bizonyos hektárterület fölött hányféle növényt kell ültetniük.  „Nem tudom, hogyan tudom majd a táblákat összehozni, összeegyeztetni, hogy a zöldítéssel, illetve a gyepterületekkel megfeleljenek a valóságnak, vagy annak a kritériumnak, amit előírnak.” Kádár József 80 hektáron gazdálkodik, amely sok kis parcellából áll össze. A zöldítés szabályait ismeri, de nem érti, miért kell év közben változtatni a szabályokon. „Nem volt szerencsés dolog. Év közben kaptuk meg a zöldítésnek a szabályait, most kaptuk meg a kézikönyvet is, körülbelül két héttel ezelőtt. Jobb lett volna, ha a gazdálkodási év kezdetén vezetik be ezeket a szabályokat” – mondta a termelő.

Azt az agrárkamara is elismeri, hogy későn lett bevezetve a módosítás, ennek ellenére a falugazdászokkal együtt február óta folyamatosan tájékoztatják a termelőket. Az elmúlt hónapokban több fórumon foglalkoztak a zöldítéssel, és egy tájékoztató füzet is készült róla.

A szabályok betartására még most is van lehetőségük a termelőknek. Erdősávokat vagy belvízzel borított területeket is be lehet vonni a zöldítésbe. „Ezt a területet zöldítésre használják fel, úgy, hogy parlagon hagyják, és akkor ezt lekaszálják vagy lezúzzák. Vagy másodvetést is be lehet tudni a zöldítésbe, csak itt a szorzó 0,3. Tehát egy hektár zöldítést durván 3,5 hektár másodvetéssel, zöldtrágyával ki lehet váltani. Tehát aratás után bevetik, és augusztusban pedig alászántják” – fogalmazott Kispál Ferenc, a Csongrád Megyei Agrárkamara elnöke.

A zöldítés szabályait az idén először kell figyelembe venniük a gazdáknak. Az eddigi területalapú támogatás egy részének kifizetését, mintegy 80 eurót ezután csak akkor kaphatnak meg, ha hektárszámtól függően legalább kettő-három különböző növényt termesztenek.

Forrás: mno.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés