Hírek

Világszerte növekszik a pezsgőfogyasztás, de nem csak ilyenkor év végén

A pezsgőnek egyébként az igazi lökést a 2008-as pénzügyi válság adta meg, azóta nevezik válságterméknek, vagy válságálló italnak a szakemberek, mivel akkor indult el egy komoly érdeklődés a pezsgő iránt. A közgazdasági gyakorlat elvileg úgy tartja, hogy válságos időszakban a magasabb hozzáadott értékű termékek fogyasztása csökken.

A pezsgőesetében a borimportőrök 2008-ban és a következő évben, az addigjó eredményeket felmutató champagne-i pezsgő értékesítésének bezuhanásától tartva elkezdtek alternatív pezsgőket keresni, és rátaláltak két termékre, az egyik a spanyolországi cava, a másik az olaszországi prosecco.Ezeket az olcsóbb pezsgőket felvették az értékesítők a portfóliójukba, amit a fogyasztók is jól fogadtak. Olyan új vásárlók is megjelentek a boltokban, akik korábban csak ritkán fogyasztottak pezsgőt. Ebből indult el egy erőteljes fogyasztásnövekedés, ami magával húzta a féltett húzónevet, a champagne-i pezsgőt is. Eltelt egy kis idő, és a prosecco és cava fogyasztók elkezdtek azon gondolkodni, hogy szintet lépnek több pénzt is fordítanak a pezsgőre, mint korábban.

Ez a folyamat nem állt meg és ma már nincs olyan borkedvelő ország, amelyben ne növekedne folyamatosan a pezsgő fogyasztása. Ráadásul ez a nyitottság a pezsgő rajongói részéről nem ért véget és azóta is új lehetőségeket és különlegességeket keresnek. Ebben lehet nagy szerepe a hazai tokaji pezsgőnek, amely minőségében képes azokra a beltartalmi értékekre, amelyeket örömmel fogadnak a vásárlók.

Forrás: pexels.com

Kalocsai László, a Bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet birtokigazgatója a tokaji pezsgő különleges összetételére utalva azt mondja: a furmint kifejezetten alkalmas arra, hogy egy új arcát mutassa meg a pezsgőben, hiszen egy kései szüretelésű fajta, ezért egy bizonyos érettségi szinten olyan savszerkezetet biztosít, amelyből kiváló pezsgő születhet. A hárslevelű is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de talán kevésbé intenzív, mint a furmint, viszont pezsgők házasításához kifejezetten alkalmas a hárslevelű. Ezzel bemutatható a furmint három arca: lehet belőle készíteni pezsgőt, száraz bort, de mindenek előtt aszút.

A hazai piac továbbra is intenzív növekedési szakaszban Kalocsai László szerint, mivel egyre többen gondolkodnak azon, hogy nem csak a tankpezsgőt szeretnék fogyasztani, hanem megpróbálkoznak a champagne-i palack érlelési technológiával készült pezsgővel is. Ezekre nagy igény mutatkozik és szinte az év végéig zajlanak majd a kiszállítások a Dereszlában.

-A tokaji pezsgőnek komoly konkurenciája az előbb említett két pezsgőfajta, viszont ha abból indulunk ki, hogy a pezsgőfogyasztás sehol sem csökkent, akkor ez egy nagy lehetőség a nemzetközi piacokon. Érdemes kipróbálni a különlegességeket amellett, hogy a pezsgőkészítés alapjai azok a szőlőfajták, amelyeket a nagy hírű pezsgő előállítók használnak, ezek pedig a chardonnay és a pinot noire. Ezeknek a termesztése nem engedélyezett Tokajban, ezért a Dereszla Pincészet nem is használja a fajtákat, hanem a borvidékre jellemzőkből készíti majd a pezsgőt, tehát a hárslevelűből és a furmintból. A balatoni borászatban azonban nagyobb a mozgástér, ugyanis a hagyományos pinot noire mellett kékfrankos is kerül a házasított pezsgőbe -összegezte Kalocsai László.

agrotrend.hu / novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés