Hírek
Véget ért a szüret
A villányi borvidéken késői érésű kékszőlő-fajták betakarításával gyakorlatilag véget ért a szüret. A szüret utáni becslések szerint a termésmennyiség az éves átlag alsó értékéhez közelít, a minőség tekintetében azonban kiemelkedőt adhat a 2024-es évjárat.
A mintegy 2500 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára, Nagy Gergely lapunknak elmondta, hogy a szüret a Cabernet Franc, majd a Cabernet Sauvignon fajták betakarításával ért véget. Érési igénye miatt utóbbi kékszőlő-fajta termése marad a legtovább a villányi tőkéken, mivel a Sauvignonnak a Franc-nál a teljes, megfelelő érettség eléréséhez nagyobb hőösszegre van szüksége.

Forrás: pixabay.com
Szüret előtt
Ugyanakkor – folytatta – az idei nyár aszályos időjárása rányomta a bélyegét az idei termés mennyiségére. Magyarország legdélebbi borvidékén jellemző hektáronkénti 55 és 75 mázsa közötti átlag alsó értékéhez, 55-60 mázsához közelítenek eddig az idei eredmények.
A hegyközségi titkár tájékoztatása szerint egyes nagyobb pincészeteknél akár 20, de 30 százalékos kiesést is okozott termés mennyiségében a rendkívül száraz nyár. A leszedett szőlő minősége azonban nagyon jó, nagyon gazdag beltartalmi értékekkel rendelkezik, a termelőknek azonban szüret időpontjának megfelelő megválasztására kellett különös figyelmet fordítaniuk.
A hegyközségi titkár elmondásából az is kiderült, a 2024-es évjárat szempontjából meglepő, ugyanakkor, nagyon jó hír, hogy nem „égett el” a szőlő savtartalma sem, ami igen szép borokat ígér.
Az idei időjárás villányi szempontból a prémium évjáratnak tekinthető 2000-es esztendőhöz volt hasonló Nagy Gergely szerint. Ugyanakkor a borvidékre jellemző testes, Bordeaux-i típusú vörösborok csak akár több évnyi érlelés után kerülnek majd csak forgalomba.
Az idei évjárat első borai hamarosan a vinotékák és az áruházak polcain is megtalálhatóak lesznek, köztük a primőr rozék, illatos fehérborok, valamint a Bozsolé-típusú könnyed vörösborok, utóbbiakból elsősorban az olyan korai érésű fajták, mint a Portugieser és a Zweigelt. Vörösborból az első „komolyabb” tételek pedig a ősz közepén, Márton-nap tájékán kerülnek az üzletekbe.
A szüret utáni egyik első bor
A Borászportál ismertetése szerint Beaujolais borok készítésének egyedi technológiája a széndioxidos-maceráció. A szőlőfürtöket egészben 40-300 hektoliteres cement, vagy rozsdamentes acélkádakba teszik. A fürtök súlyától a gyümölcs alsó harmada összezúzódik, must képződik, ami természetes erjedésnek indul. Az erjedés során szén-dioxid fejlődik, és a hatalmas kádban lévő további, még ép szőlőfürtök szénsavköpeny alá kerülnek. Ebben az oxigéntől elzárt környezetben a szőlőszemekben lévő enzimek hatására bogyón belül megindul az erjedés. Az erjesztési idő a Beaujolais nouveau esetében mindössze négy nap. Ezután kíméletes, szakaszos préselés következik, ebben a fázisban az erjesztőkádakban befejeződik az alkoholos erjedés és önmagától végbemegy az almasavbomlás. Gyors derítés, majd hideg kezelés zárja a folyamatot; kezdődhet a palackozás. Az eredmény könnyed, friss, gyümölcsös, alacsony tannintartalmú, de nagyon rövid élettartamú reduktív bor – részletezték.
agrotrend.hu / bama.hu
Fókuszban
Célzott ellenőrzéssel a drónos növényvédelem érdekében
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2025-ben is elvégezte a drónos növényvédelmi tevékenységet reklámozó magánszemélyek és vállalkozások támogató jellegű, helyszíni ellenőrzését....
Drasztikus áresés rázta meg a sertés- és tejpiacot, súlyos hónapok várnak az állattartókra
Biztatóan indult az idei év a teljes hazai állattenyésztési ágazatban, ami még az első tíz hónapban is folytatódott, így mindenki...
Eötvös József-díjjal ismerték el Tossenberger János életművét
Eötvös József-díjat kapott prof. Dr. Tossenberger János a magyar agrár-felsőoktatás, a takarmányozás-tudomány és az oktatásirányítás meghatározó szereplőjeként végzett tevékenységéért. Tossenberger...
Kalászos állományok őszi állapota 2025
Valós szántóföldi megfigyelések, kockázatok és agronómiai válaszok. A kalászos kultúrák továbbra is meghatározó szerepet töltenek be a magyarországi szántóföldi növénytermesztésben:...
Mekkora lesz a napraforgó túlkínálat?
NAK Dinnye sajtótájékoztató – Varga István
NAK Dinnye sajtótájékoztató – Göcző Mátyás interjú
Ki korán kel, annak kávé kell
Tovább nő a globális gabona- és olajosmag-kereskedelem
Teljesült a 6 tonnás álomhatár
A különböző talajok máshogy reagálnak az öntözésre, itt egy rövid útmutató
A földforgalmi szabályok módosítása várható
USA: kevesebb marhahús, magasabb árak 2025-ben
Új ASP eset a Szentendrei-szigeten, szigorúbb korlátozás lépett életbe
Megjelent a kaliforniai lopódarázs Magyarországon
Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon
Középpontban a Väderstad többszörösen díjazott munkagépe
Szupermenta fehérjepor termékteszt újratöltve: az eredmények most sem felhőtlenek
