Hírek

Van jövője az alkoholmentes boroknak

A borfogyasztási szokások átalakulóban vannak, szinte követni is nehéz a változást. Főleg a készítőknek okozhat fejfájást az újabb trendek megjelenése. Tavaly ilyenkor még arról szóltak az elemzések, hogy miért fogyasztunk kevesebb vörösbort, miért népszerűbbek a gyümölcsösebb fehér, vagy rozéborok, idén nyáron pedig egyik pillanatról a másikra nem csak beszédtéma lett az alkoholmentesített, vagy a csökkentett alkohol tartalmú borok iránti igény, hanem ezeknek a készítésére képzés is indult.

Ezeknek a boroknak, vagy inkább arra hasonlító termékeknek az eredetvédelemmel nem kell sokat bajlódniuk, hiszen másfajta eljárásról van szó, de végül is borból készülő termékről van szó és a piacnak egyre nagyobb részét képezik. Nagyjából az öt százalékot kezdi elérni a piaci részesedésük, ezáltal nem megkerülhető a jelenléte. A fogyasztó közönség motivációja is különböző lehet: nem feltétlenül az, hogy nem akar alkoholt inni, hanem egészségügyi, vagy vallási okai is lehetnek a választás során. De az egészségtudatos divat is ez irányba mozdítja a fogyasztókat, ezért a borászoknak szükséges erről ismereteket szerezni és átadni a hallgatóknak.

Ezért is indít alkohol mentesített borkészítésről képzést az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. Hegyi Ádám birtokigazgató a részletekről azt nyilatkozta, hogy az alkoholmentesítés leegyszerűsítve egy nagyon drasztikus beavatkozás, amelyhez élelmiszeripari üzem kell, ezért kis családi méretben nem igazán lehet megvalósítani, tehát ezért van szükség a nagyobb üzemre, ahol a megfelelő technológia rendelkezésre áll.

-Az egyetem alkoholmentesített borokkal foglalkozik, ami azt jelenti, hogy a bor hagyományos borként kezdi az életét és utána történik az alkohol kivonása. Az alkoholmentes italok lehetnek a különböző alkotórészekből összerakott termékek és ez soha nem volt hagyományos bor. A szőlőtermesztésben is figyelembe lehet venni olyan szempontokat, ami arra utalhat, hogy alkoholmentesített bort szeretnénk a szőlőből készíteni és annak megfelelően műveljük. Ezért a kisebb alkohol tartalmú bor készítése lehet a megoldás, hogy ne kelljen annyi alkoholt kivonni belőle. Egy bizonyos fokig a hagyományos borkészítéshez nagyon hasonló a módszertan, s ezután történik az alkohol kivonás és készül el ez a termék. Az uniós törvények alapján nem minősül bornak, csak borászati termékalapú italnak –hangoztatta a szakember.

A tananyagnak része az alkoholmentes borkészítésnek minden területe, a szőlőtermesztéstől a borkészítésen át a piaci, a gasztronómiában betöltött szerepéig, illetve a jelenlegi üzleti, marketing trendeket is megvizsgálják. Egy ilyen könnyen elsajátítható tananyagot hoztak létre az egyetemen, ami interneten is elérhető, a célközönség pedig azok a középiskolás diákok, akik pár év múlva kikerülnek a munkaerőpiacra és ha ebben a tárgykörben alapszintű ismerettel rendelkeznek, akkor lesz képük arról, hogy a piacon ez mit képvisel, kik a célközönség és érdemes-e egy ilyen üzleti lehetőséget elkezdeni. Egyetemként a szőlész-borász képzésbe is integrálják majd ezt a tananyagot.

Egy valamit magára adó borászat ma már készen áll a pezsgőkészítésre is. Erről tavaly többször beszámoltunk, miután kiderült a kutatásokból, hogy nem csak a vörösbor fogyasztása szorult vissza, hanem feljövőben van a pezsgő is és nem csak az ünnepekkor. Lehet, hogy hamarosan a borászatoknak ismét nyitniuk kell, ha a piacon szeretnének megmaradni – ez a nyitás pedig az alkoholmentesített borok készítését kell, hogy jelentse.

agrotrend.hu / novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nyakas Farm
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés