Hírek

Van-e még kraft a kézműves sörökben?

A KRAFT sörfesztivál egyik főszervezője, Sefcsik Márton szerint a kézműves sörök forradalma már lecsengett, és most az a kraft sörök készítői előtt álló legnagyobb kihívás, hogy zsugorodni kezdett a törzsfogyasztónak számító középosztály.

A kézműves sörök piacának szereplői hatalmas küzdelemben próbálnak meg átvészelni egy olyan időszakot, aminek a kifutása még nem látszik – mondta el az InfoRádióban a KRAFT Sörfesztivál egyik főszervezője, Sefcsik Márton. A Covid, majd a háború hatásai miatt megállt az európai középosztály gazdasági gyarapodása, szerinte ennek Magyarországon drámaibb a mértéke, de Hollandiában vagy Dániában is ugyanezzel a problémával szembesülnek a sörfőzők és a fesztiválszervezők is. Példaként említette, hogy azokat a nagy nyugati kézműves sörfesztiválokat, ahol néhány éve minden jegy elkelt, ma ma már alig sikerül megtölteni vendégekkel.

Fotó: Pexels.com

A kézműves sörök fogyasztásában megfigyelhető csökkenéssel kapcsolatban a KRAFT Sörfesztivál főszervezője azt hangsúlyozta, hogy ez szerinte egy természetes folyamat eredménye, ami messze nem jelenti még a kézművessör-mozgalom végét.

“Nem gondolom azt, hogy mindenkinek mindig kisüzemi sört kéne innia. Ez mindig a keveseknek a játszótere lesz. Nem a pénz a legnagyobb belépési korlát a kraft sörök fogyasztásában, bár tény, hogy ezek a sörök nem olcsók, sőt drágák. De jellemzően a stílusnak a rajongói inkább többet spórolnak és mondjuk négy-öt nagyüzemi sör helyett isznak egy vagy két kézműves minőségben összerakott, egyedibb, extrább, extrémebb sört”

– mondta Sefcsik Márton, és hozzátette, már nem is használják a kézműves söröknél a forradalom szót, mert ez már lezajlott, és most egyfajta konszolidáció történik.

“2023-ban már lehetetlen úgy elmenni a belvárosba, hogy az embernek ne legyen számtalan választási opciója, és nemcsak a szaküzletről beszélek vagy a bárokról, hanem éttermek, kisboltok sora is várja ma már a kisüzemi söröknek a rajongóit”

– mondta a szervező.

Sefcsik Márton szerint a fesztiválok azért fontosak a szakmabelieknek és a fogyasztóknak is, mert nemcsak egyszerre, egy helyen, közvetlenül lehet találkozni azzal, hogy hol tart éppen az adott régió sörös iparága, mik a legfrissebb újdonságok, a legfrissebb sörök, de személyesen lehet találkozni a sörfőzőkkel is.

“Ha arról beszélünk, hogy mi a nagy különbség a nagyüzemi meg a kisüzemi sör között, akkor

a nagyüzemi sörnek sosem lesz arca, sosem lesz személyisége.

Azt mindig valószínűleg egyébként nagyon jó marketingesek rakják össze, patikamérlegen kitalálva. A kisüzemi sörökben ezek a kisvállalkozók mindig oda fognak arra figyelni, hogy az ő egyéniségük, a személyiségük, attitűdjük átjöjjön a sörben. Odafigyelnek arra, hogy az általuk előállított termék olyan legyen, ahogy azt egy ember, vagy egy kis csapat kitalálta” – tette hozzá a szakértő.

agrotrend.hu / Infostart / InfoRádió – Herczeg Zsolt

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nyakas Farm
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés