Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Újra megnyílt a Szántódpusztai Majorság

Három éven át tartó, 1,89 milliárd forintból megvalósított felújítást követően újra megnyílt a Szántódpusztai Majorság, amely kulturális központként, közösségi térként és élő majorként működik ezután egész évben – hangzott el az átadóünnepségen pénteken, Szántódon.

A 20 hektáros birtok felújítását több ütemre bontották. Az uniós támogatást kapó első ütemben 13 épület és építmény újult meg, bővült kiállító terekkel, valamint különböző szolgáltatásokkal.

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára megnyitó beszédében hangsúlyozta, a fejlesztés nemcsak a páratlan kulturális örökség megvédéséről szól, hanem különleges, egész éves programlehetőséget nyújt a dél-balatoni térségben.

Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a Szántódpusztai Majorság újjáéledése azért különleges, mert visszaköltözhet a valódi vidéki élet a felújított tájházakba. Felidézte, hogy a majorság sok viszontagságon ment keresztül: kifosztották, felégették, újjáépítették, volt hogy a tihanyi apátság éléskamrájaként működött, de a jellege és egyedi hangulata soha nem változott.

Az elmúlt évtizedekben a majorság állapota leromlott, elnéptelenedett, amiben az uniós támogatás mellett sok önerős fejlesztés is fordulatot hozott – mondta. „Ólakat, istállókat, karámokat újítottunk fel, amelyek megteltek állatokkal, kiállítások nyíltak, beindult a piac” – fogalmazott. A vállalkozások a termelői közösség inkubátorházaként tekintenek a majorságra, pont úgy, ahogy évszázadokkal ezelőtt – tette hozzá.

Vízvári Attila, Szántód független polgármestere olyan ünnepnek nevezte az átadás napját, amelyre a környéken élők régóta vártak, hogy a „hajdani ékszerdoboz” régi fényében tündököljön újra. Felidézve Szántódpuszta általa is átélt történetét, elmondta, a rendszerváltás előtt zajlott egy nagy felújítás, amelyet követően évekig fénykorát élte a majorság, két csárdát is működtetve, színfoltjává válva az egész Dél-Balatonnak. A műemlékegyüttes 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Európa Nostra díjat kapott, de aztán elmaradtak a felújítások – mutatott rá.

Az elmúlt években olyan kezelő kezébe került a majorság, amelynél gazdátlannak érezhette magát – fejtette ki a polgármester. Tervek ugyan készültek a megmentésére, de forrás nem volt. Végül a térség országgyűlési képviselőjével, Witzmann Mihállyal (Fidesz-KDNP) a miniszterelnökhöz fordultak segítségért, amelyet követően megérkezett a pénz az első ütem megvalósítására – mondta.

Oláh Zsanett az MTI-nek elmondta, a NÖF ez év elején lett a majorság kezelője. A műemlékegyüttes új igazgatója saját erőből, helyi emberekkel, vállalkozókkal összefogva számos olyan többlettartalmat valósított meg a majorságban, amelyre nem volt forrás, és amely olyan bevételeket hozhat a jövőben, amelyből tovább folyhat az önerős fejlesztés – mondta. A tervek szerint márciustól újra megnyílik a majorság csárdája – tette hozzá.

Szántódpuszta parkrésze egész évben ingyenesen látogatható, egyes kiállításaira azonban belépőt kell váltani. A majorságban a fejlesztések révén új család- és gyermekbarát attrakciók jöttek létre. Interaktív tárlatok mutatják be Szántódpuszta életét. Nyílt egy babamúzeum, és megismerhető a balatonendrédi csipke története is. A helyszín révén a majorság a lovaskultúra egyik központjává vált, és helyszínt biztosít családi rendezvényektől kezdve kisebb fesztiválok, tematikus rendezvények vagy hagyományőrző programok számra.

További információk a https://www.szantodpuszta.hu/ oldalon, illetve a majorság Facebook-oldalán olvashatók.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés