Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Innováció

Újra lehet pályázni az MTA Kiváló Kutatóhely címre

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2024-ben második alkalommal hirdeti meg az MTA Kiváló Kutatóhely pályázatot az egyetemek és kutatóintézetek, illetve kutatóközpontok keretében működő kutatóhelyek számára – tájékoztatta az Akadémia az MTI-t szerdán.

2021-ben az MTA első alkalommal hirdette meg a pályázatot, amelynek eredményeként 2022-ben 95 kutatóhely nyerte el a minősítést – idézték fel a közleményben.

Forrás: pixabay.com

A kutatóhelyek minősítési rendszerét az MTA Kutatóhelyeket Minősítő Tanácsa dolgozta ki, amelyben valamennyi nagy tudományterület képviselteti magát.     “A minősítés megalapításával és működtetésével a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek reális perspektívát, az érdeklődő hazai és külföldi döntéshozóknak döntési alapul is szolgáló objektív helyzetképet, a hazai tudomány kiválóságában érdekelt társadalomnak pedig tájékozódási lehetőséget kívánunk adni” – írták a közleményben.

A meghirdetett pályázati felhívás elsődleges célja, hogy lehetőséget adjon az MTA Kiváló Kutatóhely minősítéssel még nem rendelkező kutatóhelyeknek e minősítés elnyerésére. Pályázatot nyújthatnak be a magyar tudományos életben kutatási tevékenységet folytató kutatóintézetek, továbbá egyetemek és kutatóközpontok önálló irányítással rendelkező, több kutatócsoportból álló szervezeti egységei magas színvonalú kutatómunkájuk elismerésére, egyúttal tudományos teljesítményük nemzetközi mérce szerinti megméretésére.

A közlemény szerint az MTA ezzel a minősítéssel azt szeretné elérni, hogy ne csak az egyes kiemelkedő kutatók, hanem a kiváló kutatóhelyek, kutatói közösségek is nagyobb figyelmet kapjanak. Ugyanakkor példát állít azon kutatóhelyek elé, amelyek magas színvonalú, eredményes kutatások megvalósítására törekszenek. A minősítést megszerző kutatóhelyek az MTA által meghirdetett pályázatok elbírálása során előnyben részesülnek.

A pályázatról további részletek az MTA weboldalán olvashatók.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés