Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Új ellenőrzési rendszer a 2024-es Egységes Kérelem keretében

A 2024. évi EK keretében nőtt a generációváltást ösztönző fiatal gazda támogatást igénylők száma, ezzel együtt számos termeléshez kötött jogcím esetében is volt a kérelmezett egyedek, illetve területek esetében emelkedés. Az egyik legnagyobb arányú növekedést a szemes fehérjenövény támogatásra bejelentett területek alkották, ugyanis 120 ezer hektárra, azaz közel duplájára nőtt az igényelt terület a 2023-as értékhez képest.

Forrás: pixino.com

A kérelmezési folyamat befejezését érintően kezdődhetnek el az ellenőrzések. A Magyar Államkincstár (Kincstár) adminisztratív és helyszíni ellenőrzések formájában megvalósuló ellenőrzési folyamatát nagyban segítik a tavalyi évben elindult, úgynevezett Területi Monitoring Rendszer (TMR) elemzései. A TMR az Európai Űrügynökség Sentinel műholdcsaládja által legfeljebb 2-3, de legalább 5 naponta készített képállomány adatainak értékelésén alapul. Ezen felvételek alkalmasak a mezőgazdasági területek állapotának felmérésére, és a rajtuk végzett mezőgazdasági műveletek megfigyelésére.

Ennek keretében műholdfelvételek felhasználásával elemzik a termelők vállalásait, azt, hogy megfelelően teljesítették-e azokat. Ezzel együtt lehetőség van áttekinteni, hogy hol van elmaradás vagy ellentmondás az igénylésben megjelöltekhez képest. A Kincstár szükség esetén tisztázó kérdéseket tehet fel. Kiemelten fontos, hogy a Kincsár jelzéseire, a kizárólag elektronikus úton érkező megkeresésekre minél nagyobb arányban válaszoljanak az érintettek. A TMR által feltárt eltérések feloldása érdekében ugyanis a Kincstár egyeztetésre hívja fel a mezőgazdasági termelőt.

Lényeges, hogy a Kincstár minden egyes potenciális meg nem felelés esetén csak egyszer fog megkeresést küldeni, így indokolt azt határidőben, 9 napon belül megválaszolni. A kérelmek kijavításával vagy az erre való felszólítás esetén georeferált fotó beküldésével nagymértékben lehet segíteni a kérelmek feldolgozását. Az aktív közreműködés révén a termelők maguk is hozzájárulhatnak a helyszíni ellenőrzések megelőzéséhez, illetve az ellenőrzések időben történő befejezéséhez és ezáltal a megítélt támogatási összegek mielőbbi kifizetéséhez.

A Kincstár által jelzett kérelmek kijavítása, pontosítása szeptember végéig továbbra is szankciómentes. Egyébként a meg nem felelés tisztázása az alábbiakkal tehetőek meg: akár (a Kincstár állítását ellenbizonyító) a mobilGAZDA fotó készítésével, akár az EK felületen történő táblarajz korrekcióval, egy művelet bejelentésével vagy a kérelem részleges vagy teljes visszavonásával, amely minden esetben a termelő érdeke.

Az ellenőrzések az év során folyamatosan zajlanak

Az első ütemben, azaz 2024. június második felétől a korábbi évben már alkalmazott táblán belüli inhomogenitás vizsgálat, a nem támogatható terület jelenléte a táblán vagy a növénykultúra eltérés jelent meg. Az idei évben új ellenőrzési folyamatként jelent meg a kaszálási szabályok (tiltott kaszálás, a kaszálás elmulasztása, vagy az osztott kaszálás) betartására vonatkozó előírások vizsgálata.

Július közepétől, valamint augusztusban indulnak a zöldugar, a zöldtrágya, a gyomosság, a túllegeltetés, az öntözés, a nádaratás és a nem termelő tájképi elemek tárgyában induló TMR vizsgálatok. Ezek közül kiemelendő az öntözéses tevékenységre vonatkozó ellenőrzés. A vizsgálat arra irányul, hogy a vizsgált jogcímek esetén az érintett táblán vélelmezhető-e öntözési tevékenység, illetve az egységes kérelemben szereplő nyilatkozat összhangban van-e a TMR által azonosított terepi valósággal.

Lényeges, hogy a Kincstár az öntözéssel kapcsolatban szerzett információkat csak abban az esetben használja fel, amennyiben az az érintett támogatási jogcím vagy előíráscsoport tekintetében a támogatásra való jogosultság megállapítása szempontjából releváns. Ezen túl fontos hangsúlyozni, hogy amennyiben a gazdálkodó öntözi az érintett növénykultúrát, akkor azt a jogszabályi keretek által biztosított valamely formában tegye. Ezek a következőek lehetnek: vízjogi üzemeltetési vagy fennmaradási engedély, bejelentés, kútamnesztia, rendkívüli öntözési célú vízhasználat.

Végezetül lényeges hangsúlyozni, hogy a műholdalapú jelzések nem a termelők bosszantására vagy adminisztratív terheik indokolatlan növelése érdekében készülnek, hanem a kérelmek minőségének növelését és az ellenőrzés hatékonyságának a fokozását segítik elő. Ezek minden termelő számára a mielőbbi támogatáskifizetést eredményezhetik.

A TMR működésére vonatkozó további részletes tájékoztatás található a Kincstár honlapján, a következő linkre kattintva érhető el:
https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/tamogatasok-listazo/-/tamogatas/15445682/jogcimismerteto, ezzel együtt javasolt áttekinteni a Közös Agrárpolitika hazai megvalósításával kapcsolatos híreket tartalmazó internetes oldalt (https://kap.gov.hu/) is.

agrotrend.hu / OTP Agrár

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés