Hírek

Rekordmennyiségű gabonát exportál Ukrajna

Viktor Janukovics ukrán államfő aláírta a rendeletet, amely megszüntette az ukrán gabona exportvámját, megnyitva az utat ahhoz, hogy idén rekordmennyiségű, 27 millió tonna gabonát exportáljon az ország.

    A kiviteli korlátozást júliusban vezették be, a termelők kezdettől fogva keményen ellenezték, rámutatva arra, hogy a vám miatt jelentősen csökkent kivitelük, mert nem tudtak versenyezni az olcsóbb orosz gabonával. Ebben a szezonban az előző 4,8 millióról 3,8 millió tonnára esett a gabonaexport, ami csupán fele a tavalyi aszály előtti év mintegy 7 milliós kivitelének.

    Mikola Prisziazsnyuk mezőgazdasági miniszter szerint idén 53 millió tonnás gabonatermésre számítanak, ami az egyik legnagyobb Ukrajna történelmében. Ezért a tervezett 27 millió tonnás kivitel meghaladhatja az eddigi csúcsot jelentő, 2008−2009-es 24,7 millió tonnát.

    A kereskedők arra számítanak, hogy az új szabályozás életre kelti a piacot, de úgy vélik, a megrendelések hirtelen megugrására nem számíthatnak az orosz és a kazah gabona konkurenciája miatt. Az elemzők is óvatosabbak a kormánynál. Egyrészt legfeljebb 50 millió tonnás termést várnak, másrészt arra mutatnak rá, hogy az ország szállítási kapacitása nem teszi lehetővé, hogy a hátralevő 8 hónapban 24 millió tonna gabonát ki tudjanak szállítani − ezt a mennyiséget az év egészére tartják elképzelhetőnek. Az UkrAgroConsult szakmai tanácsadó 46,8 millió tonnás termést és 22 millió tonnás exportot prognosztizált, az APK-Inform még ennél is kevesebbet − írta a Kyiv Post.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés