Hírek

Kivárásos taktika állhat a gabonapiaci probléma mögött?

Több gazda panaszolta: előfordulhat, hogy egyes kereskedők azért nem vásárolnak nagy tételben búzát, mert megvárják a kukorica betakarítását, s a raktározási gondokkal kínlódó termelők olcsó áron túladnak a terményen.

– Szerintem néhány felvásárló szégyenteljesen viselkedik – mondta egy Kaposvár környéki agrárcég vezetője. – Nevetségesen alacsony a tonnánként 40 ezer forint körüli búza ár, ennél is elképesztőbb, hogy a legjobb minőségért tonnánként nagyjából 47 ezer forintot ajánlanak. Több mint 20 ezer tonna gabona van a raktáron, még egy dekát sem adtunk el.

Spekulációs szándék is húzódhat a piaci folyamatok mögött. Egy másik mezőgazdasági vállalkozás ügyvezetője szerint önköltség alatti áron nem hajlandó megválni a búzától. Se most, se később.

– A környezetünkben mindenki tudja: van elég tárolókapacitásunk – hangsúlyozta. – Ugyanakkor közismert tény: azért termelünk, hogy normális áron eladjuk az árut. Azoknál a társaságoknál, ahol nincs elég tárolókapacitás vagy kevés a napi munkához szükséges pénz, nyomban piacra dobják a gabonát. Vállalkozásunk szerencsére nem tartozik ebbe a körbe, ám kínos, hogy gyatra árak jellemzik az őszi piacot.

Mácsai Ádám, az agrárkamara somogyi igazgatója szerint ebben a helyzetben különösen felértékelődik, hogy milyen anyagi tartalékkal, illetve tárolókapacitással rendelkeznek a termelők. Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: az európai piacon nagyobb mennyiségű, a hazainál olcsóbb román és orosz búza jelent meg. Cégük lassan egy hónapja nem vásárolt gabonát, s nem tudni, hogy a folyamat meddig tart.

– A kereskedőnek az a jó, ha pörög az áru és a pénz – húzta alá. – Nincs szó semmiféle kivárásról, az okok hátterében a nemzetközi folyamatok állnak. A piaci trendet kiválóan mutatja a felvásárolt mennyiség: tavaly 95 ezer tonna búzát vásároltunk fel, idén 47 ezer tonnát. Valószínűleg a kukoricánál is hasonló helyzet figyelhető meg. Korántsem biztos, hogy olyan áron tudják értékesíteni a terményt a magyar gazdák, amit elképzeltek.

sonline.hu
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés