Hírek

Tájékoztató a mezőgazdasági őstermelői tevékenységgel kapcsolatos alapvető munkaügyi ismeretekről

Az őstermelői nyilvántartásba felvett mezőgazdasági őstermelők tevékenységük során az általános szabályok szerint munkaviszonyban, illetve egyszerűsített módon is foglalkoztathatnak munkavállalókat – jelent meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.

A foglalkoztatási feltételeket illetően a jogszabály speciális szabályokat külön az őstermelői munkáltatói körre nem határoz meg. Mezőgazdasági idénymunka, illetve alkalmi munka esetén figyelemmel kell lenni arra, hogy az a munkavállalóval korlátozott időtartamban végezhető, valamint az egy munkáltatónál alkalmi munka formájában foglalkoztatható munkavállalókra létszámkorlát is vonatkozik, az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvényben meghatározottak szerint.

Az adóhatósághoz való bejelentést a munkavégzés megkezdéséig kell teljesíteni.

Fotó: Pixabay

Az ismeretekről a GINOP- 5.3.7-VEKOP-17-2017-00001 azonosító számú  „Jogszerű foglalkoztatás fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt keretében készült „Mezőgazdasági őstermelői tevékenységgel kapcsolatos alapvető munkaügyi ismeretek” témájú szórólapban adunk tájékoztatást.

Az őstermelői tevékenységgel kapcsolatos információkról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján, a nyilvántartásba vételről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján, valamint adózási kérdésekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán tájékozódhat.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyelet

agrotrend.hu / NAK, Benedek Borbála

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés