Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

„Szövetkezésben az erő” – a polgári gazdasági társulásokat bemutató kiállítás nyílt Budapesten

Ma is érdemes lenne alapul venni azokat az összefogáson alapuló polgári szövetkezeti rendszereket, amelyek a 19. század végétől egészen 1949-ig nyújtottak alternatívát az egyéni gazdálkodóknak.  Ezek a tapasztalatok és tudások ma is gazdaságosabbá és hatékonyabbá tehetnék a magyar mezőgazdaságot – mondta Nobilis Márton államtitkár a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár közös, a polgári kori szövetkezetek történetét bemutató kiállításának megnyitóján, csütörtökön.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Őseink kialakították azt az együttműködési rendszert, amiben nem kellett mindenkinek családonként beruháznia a termeléshez szükséges eszközöket, hanem lehetett gazdaságosan együtt dolgozni, mely a mai termelési költségek tekintetében, a támogatások ellenére is követendő példa lehet – hangsúlyozta az államtitkár. Hazánkban a szövetkezet fogalmához a legtöbben a szovjet típusú szocialista termelőszövetkezetet társítják. Ezek a polgári társulások azonban önkéntességen alapultak. A közös tőkéből felépített tejfeldolgozó üzemek, az így megvásárolt mezőgazdasági gépek és a rövid ellátási láncra építő, a vásárlónak is kedvező boltok példája napjainkban is tanulságos és előremutató lehet.

Az első világháború után, a trianoni határok közé szorult ország gazdasági helyreállításában még maghatározóbb szerepük lett a polgári szövetkezeteknek. A kisebbségi létbe került magyarok számára kulcsfontosságú társadalomszervező erőt jelentettek. Törekedtek a szakszerű, racionális munkavégzésre, a modern eljárások felhasználására és ezeknek a technikáknak a továbbadására, az oktatásra is. Külön hangsúlyt kaptak a szociális szempontok, a világháborúk alatt is rendszeresen segítették a rászoruló szövetkezeti tagok családjait.

A 20. század első évtizedeire a legváltozatosabb szakmák képviselői indították el saját szövetkezeteiket a cipészektől a zeneműkiadókig. Ezt a sokszínűséget mutatja be a kiállítás az első hitel- és tejszövetkezeti társulásoktól a modern nagyvállalatként ipari részvénytársaságot is működtető a Hangya Országos Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezetig. A tárlaton megismerhetjük ezeket a szövetkezeti munkafolyamatokat és azok szellemiséget, valamint a társulások legfőbb képviselőit is. A „Szövetkezésben az erő” című kiállítás filmarchívok, levéltári anyagok és múzeumpedagógiai foglalkozások segítségével egy olyan, a Kárpát-medencei magyarság történetének sikeres és működő gazdasági-, kereskedelmi modelljére hívja fel a látogatók figyelmét, mely az őseinktől örökölt tudáson és szemléleten alapul, amit a kommunista diktatúra tett tönkre, és amit érdemes továbbörökíteni – emelte ki a  megnyitón Nobilis Márton.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés