Hírek

Stabilizálódni látszik a dinnye termőterülete

Az előző években tapasztalt folyamatos zsugorodás az idén megfordulni látszik: kis mértékben ugyan, de ismét növekedésnek indult a dinnye termőterülete.

Franciaországban az AIM (Association Interprofessionnelle du Melon) adatai szerint már a második évben mutat növekedést a dinnye termőterülete. Fontos megjegyezni, hogy a szakmaközi szervezet adatai némileg eltérnek az Agreste által közzétett számoktól, de a trendfordulót valószínűleg jól jelzik. Az AIM szerint a 2023-as 10.500 hektáros terület helyett az idei évben 10.650 hektáros termőterület került betelepítésre, ami ugyan csak egy enyhe, 150 hektáros bővülést jelent, viszont a terület legalább második éve nem csökken, ami az előző 10 éves időszak zsugorodó trendjének végét jelezheti.

Forrás: pxhere.com

Az ültetések márciusban az időjárás miatt nehézkesen haladtak, de április folyamán már normál ütemben haladnak a munkálatok. “Franciaországban a Pyrénées-Orientales és a Héraut régiók kivételével jelentős vízfelesleg van” – nyilatkozta Jérôme Jausseran, az AIM termelői és kommunikációs vezetője. A korai ültetés az idén egy hetes késéssel kezdődött, de ebben a szakaszban nehéz megmondani, hogy ez hatással lesz-e az első tételek piacra kerülésére.

A francia dinnye jelenlétére május hónaptól kell számítani üvegházi termesztésből, május végén jelennek meg a fűtetlen takarásos termesztésből származó tételek, júniusban pedig a szabadföldi áru lép piacra.

A legjelentősebb termesztőkörzetekben a 2023-as állapotokhoz képest a termőterületek a következőképpen alakultak:

Délkeleti körzet: 5.700 ha (+200 ha), ebből 480 ha hajtatás (az a legnagyobb körzet, ide tartozik a PACA régió, Languedoc-Roussillon és Rhone-Alpes);

Délnyugati körzet: 2.300 ha (stabil), ebből 30 ha hajtatás (Aquitaine, Midi-Pyrenées);

Közép-nyugati körzet: 2.650 ha (-50 ha), ebből 10 ha hajtatott felület (Poitou-Charentes, Centre, Pays de la Loire).

agrotrend.hu / FruitVeb

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés