Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Stabil működési eredményről számolt be az Erste Bank

 

Az Erste Csoport első kilenc havi eredményét az üzleti teljesítmény jelentős növekedése jellemzi. Az ügyfélhitelek állománya két százalékkal nőtt az időszakban, elősorban az új vállalati kihelyezések növekedésének köszönhetően – olvasható az agrotrend.hu számára eljuttatott közleményükben.

Az ügyfélbetétek állománya erőteljesen emelkedett, az első kilenc hónap során 5,3 százalékkal. A kihívásokkal teli tőzsdei környezet ellenére az értékpapír-megtakarítási programok száma ötödével bővült az előző év azonos időszakához képest.

  • Emelkedő ügyfélhitel-állomány (+2,0%) a visszafogott makrogazdasági környezet ellenére
  • A betétek tömegbázisa stabil
  • Növekvő betétállomány (+5,3%) a megtakarítások kamatainak emelkedése nyomán
  • Az NPL ráta alacsony szinten maradt (2,0%)
  • Stabil tőkehelyzet: a CET1 mutató 14,5%

A nettó kamatbevétel jelentősen, 5422,3 millió euróra nőtt (+23,7%; 4385,2 millió euróról), leginkább Ausztriában, az emelkedő piaci kamatszint, valamint a hitelezés bővülése nyomán.

A nettó díj- és jutalékbevétel 1937,6 millió euróra emelkedett (+5,9%; 1829,9 millió euróról). Szinte minden elsődleges piacon növekedés volt tapasztalható, különösen a pénzforgalmi szolgáltatásoknál, de a vagyonkezelés területén is.

A nettó kereskedési eredmény 337,4 millió euróra nőtt (-848,5 millió euróról); a piaci értéken nyilvántartott pénzügyi eszközök eredménye -17,7 millió euróra csökkent (743,3 millió euróról). E két tétel alakulása elsősorban átértékelési hatásoknak tulajdonítható. A működési bevétel 7852,8 millió euróra emelkedett (+25,2%; 6270,7 millió euróról).

Forrás: Erste Bank Facebook-oldala, Jelasity Radovan, elnök-vezérigazgató

Az erős működési eredmény és az alacsony kockázati költségek a nettó nyereség növekedését eredményezik

Az egyéb működési eredmény -326,9 millió eurót tett ki (-246,5 millió euró után). Az ebben a sorban szereplő szanálási alapokba fizetendő hozzájárulás 113,5 millió euróra csökkent (139,1 millió euróról) – főleg Ausztriában és a Cseh Köztársaságban –, és már a teljes 2023. évi összeget tartalmazza.

A jelenleg két elsődleges piacon fizetendő bankadó összege 147,8 millió euróra emelkedett (133,2 millió euróról).

Ebből 118,9 millió eurót Magyarországon vetettek ki. Ausztriában a bankadó 28,9 millió euróra nőtt (24,8 millió euróról). Mindemellett az egyéb működési eredményt negatívan befolyásolták az átértékelési hatások is.

Előrejelzés

Az elemzői várakozások szerint az Erste Csoport elsődleges piacai elkerülik a recessziót 2023-ban, és reál-GDP növekedést érnek el. Az inflációs nyomás 2023-ban várhatóan mérséklődik, miután 2022-ben kétszámjegyű szintet ért el a rendkívül magas energiaárak miatt

Az Erste Csoport 5 százalék körüli nettó hitelnövekedésre számít.

Az Erste Csoport célja 15 százalékot meghaladó ROTE (Return On Tangible Equity) elérése 2023-ban. Az Erste Csoport CET1 mutatója várhatóan erős marad. Ennek megfelelően az Erste Csoport részvényenként 2,70 euró osztalék kifizetését javasolja a 2023-as pénzügyi évre.

A legfeljebb 300 millió eurós részvény-visszavásárlás folyamata jól alakul, a keretösszeg már levonásra került a tőkéből.

Javuló gazdasági környezetet feltételezve az Erste Csoport célkitűzése 2024-re is a 15 százalék körüli ROTE elérése.

agrotrend.hu/ Erste Bank

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés