Hírek
Sikeres volt az újbor mustra
Az adonyi Duna-menti Szent Orbán Borrend utolsó idei nagy eseményét tartotta meg szombaton. A Márton-napi újbor mustrát a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárban rendezték meg.
Huszonnyolcan hozták el a különböző boraikat az eseményre. Azt tudni kell, hogy az újbormustra nem verseny, hanem egy szakmai beszélgetés. Mindenki bemutathatja a saját borát, amit a többiekkel megkóstoltathat, és bárki véleményt mondhat az adott borról. A lényeg a jobbító szándékon van.

Forrás: pxhere.com
Az újbormustra bizonyítja a fejlődést
Hagyomány, hogy a mustrát szakmailag Font Magdolna vezeti le. Font Magdolna országos hírű borászati laborvezető.
A megjelenteket először Schmidt Attila, a Szent Orbán Borrend nagymestere köszöntötte, és hívta fel a figyelmet egy szép jubileumra.
– Ez a tizenötödik újbormustra, szigorú feltételek mellett, de még a koronavírus-járvány ideje alatt is megtudtuk tartani.
A nagymester után Font Magdolna elmondta, mindig szívesen jön Adonyba, annak idején még az akkori nagymester, Králl István hívta meg először.
– Az évek során hatalmas fejlődésen ment keresztül az itteni borkészítés, a gazdák elsajátították a technológiai sort. Az idén a komoly szakmai tudás ellenére is nehéz jó bort készíteni az időjárás miatt. Olyan meleg volt, és olyan kevés csapadék, hogy a szőlők stresszhelyzetbe kerültek, a túlélésükért küzdöttek, ez meg is látszott a termésen. Nálunk a Kunságban is igen keserves a helyzet.
Ezután Steinmann László borrendi tag számolt be arról, milyen tapasztalásokat szerzett, az időjárás megfigyeléseivel.
– Amióta meteorológiai mérések folynak, ilyen meleg évszakok még nem voltak. Ennek köszönhetően a szőlő három-négy héttel hamarabb beérett, mint korábban. A szőlő első virágzását május 8-án jegyzetem fel.
– Negyven tételt vizsgáltunk meg, és összességében egész jó volt a végeredmény. Mindössze három bor volt hibás, a nagy része megfelelő, fogyasztható, és néhány kiemelkedő tétellel is találkoztunk. Ezek komolyabb mezőnyben is megállnák a helyüket – összegezte a délután tapasztalatait Schmidt Attila.
A mustra után pedig következhetett a Vetus Salina Kulturális Egyesület szervezésében a libavacsora, libacombbal, párolt káposztával, krumplival és almaszósszal.
agrotrend.hu / duol.hu
Fókuszban
A különböző talajok máshogy reagálnak az öntözésre, itt egy rövid útmutató
Magyarország talajtani adottságai rendkívül változatosak, ezért az öntözésre adott reakcióik is nagy mértékben eltérőek lehetnek. A sikeres, fenntartható öntözéshez elengedhetetlen...
Hubai Imre: Eredményes volt az aszály elleni védekezés
Az Aszályvédelmi Akcióterv minden egyes eleme megvalósult, és a fedezetéül szolgáló 4,7 milliárd forint költségvetési fedezete az érintett vízügyi igazgatóságok...
USA: kevesebb marhahús, magasabb árak 2025-ben
Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) adatai szerint az USA marhahústermelése 5,8 százalékkal csökkenhet 2025 negyedik negyedévében a 2024. október–decemberihez...
Új ASP eset a Szentendrei-szigeten, szigorúbb korlátozás lépett életbe
Tovább romlik a hazai afrikai sertéspestis (ASP) járványhelyzet: a Nébih laboratóriuma november 24-én megerősítette az ASP vírus jelenlétét egy elhullott...
Mekkora lesz a napraforgó túlkínálat?
NAK Dinnye sajtótájékoztató – Varga István
NAK Dinnye sajtótájékoztató – Göcző Mátyás interjú
Ki korán kel, annak kávé kell
Tovább nő a globális gabona- és olajosmag-kereskedelem
Nem 2022 volt a fordulópont a Dél-Alföld kukoricatermésében
Kézműves Kiválóságok, több mint 100 termék közül választottunk díjazottakat a Vajdahunyadvárban
Állattartás a regeneratív mezőgazdaságban
Teljesült a 6 tonnás álomhatár
Az unióban és hazánkban is emelkedett az étkezési tojás ára
Megjelent a kaliforniai lopódarázs Magyarországon
Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon
Középpontban a Väderstad többszörösen díjazott munkagépe
Szupermenta fehérjepor termékteszt újratöltve: az eredmények most sem felhőtlenek
