Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Precíziós technológiák az állattenyésztésben: Új képzés a Széchenyi Egyetemen

A mai gyorsan változó világ szerves részét képezik a digitalizáción alapuló megoldások és új technológiák. Ez alól nem képez kivételt az agrárium, az állattenyésztés sem. A Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Kara annak érdekében, hogy a felsőoktatásból szakképzett, a modern világgal lépést tartó szakemberek kerüljenek ki, februárban elindította precíziós állattenyésztési és takarmányozási szakmérnök képzését.

Forrás: pixino.com

A technológiai forradalom nemcsak a gazdasági haszonállatok oldaláról vár el tanulást és alkalmazkodóképességet, hanem az őket ellátó, kiszolgáló szakembereknek is új technológiák alkalmazását és használatát kell elsajátítaniuk. Bátran kijelenthetjük, hogy a jelenlegi műszaki-technológiai környezetben az „így szoktuk” rutinokkal már nem lehetünk hatékonyak. A változó világ folyamatos ismeretszerzést, a szakmai látásmód szélesítését követeli meg az állattenyésztésben dolgozó szakemberektől.

Ezt felismerve, az országban elsőként hívtuk életre a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán a két féléves precíziós állattenyésztési és takarmányozási szakmérnök képzésünket, amelyre nemcsak az agrár, hanem a műszaki és az informatikai alapképzettséggel rendelkezők is jelentkezhetnek.

A hatékonysághoz folyamatos ismeretbővítés és technológiai fejlődés szükséges.

Fókuszban a gyakorlat

A képzésre jelentkezők valamennyi fontos gazdasági állatfaj (kérődzők, sertés, baromfi) esetében naprakész ismereteket kapnak a tenyésztés-, tartás-, táplálóanyag-ellátás- és takarmányozástechnológia területén annak érdekében, hogy a végzett szakmérnökök szakmailag megalapozott válaszokat tudjanak adni a legújabbkori állattenyésztés kihívásaira. A gyakorlatorientált képzés során nagy hangsúlyt fektetünk a hallgatók érdeklődési területének megfelelő, speciális ismeretek átadására is, segítve az élményalapú ismeretszerzést és tanulást.

Széles körű ismeretek

A félév során a precíziós állattenyésztés széles spektrumát lefedő kurzusokon (állattenyésztés műszaki megoldásai, telepirányítási rendszerek; termék-előállítás és élelmiszer-biztonság; a nagy teljesítményű genotípusok táplálóanyag-ellátásának élettani alapjai; precíziós állattenyésztés gazdasági és környezetvédelmi összefüggései; precíziós állattartás 1. – kérődzők) vettek részt a hallgatók, amelyeken az óvári kar munkatársai mellett az adott terület legkiválóbb vállalati szakemberei is oktattak.

Teleplátogatások

Az elméleti kurzusokat üzemi bemutatókkal egészítettük ki, látogatást tettünk a Körmendi Agrár Kft. zöldmezős beruházással felépült fejőrobotos szarvasmarhatelepén, valamint a Bábolna-Tetra Kft. uraiújfalusi keltetőjében és a Dr. Forgács Barnabás Genetikai Kutatóegységben.

A sikeres félévzárást követően már készülünk az őszi félévre, kiváló és hasznos kurzusokkal: precíziós állattartás 2. – monogasztrikusok; precíziós takarmánynövény-termesztés; precíziós takarmányozás, adatbázis-menedzsment.

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés