Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Ötödik alkalommal rendezték meg az Öko Expót Hajdúnánáson

A Debreceni Egyetem kiemelt célja, hogy támogassa az ökogazdálkodás fejlődését, hiszen ezáltal elősegíthetik az innovatív megoldások megjelenését és alkalmazását, valamint tovább bővíthető az intézményen belül az ágazathoz kapcsolódó oktatói és tudományos tevékenység – hangzott el az idei Öko Expó ünnepélyes megnyitóján.

Ötödik alkalommal szervezte meg a Debreceni Egyetem (DE), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és Hajdúnánás önkormányzata az Öko Expót. A Hajdúnánáson, Kendereskertben rendezett programon csütörtökön és pénteken az interaktív szakmai bemutatók, előadások fókuszába a biogazdák mindennapjait, a fenntarthatóságot segítő megoldások és technológiák kerültek.

A szakmai konferencián az ágazat elismert hazai és nemzetközi szakemberei vitatták meg az aktuális kérdéseket, fejlesztési irányokat. Idén kiemelt szerepet kapott az úgynevezett rövid ellátási lánc megvalósítása, a hatékony és intenzív, valamint a versenyképes ökotermelés.

Forrás: Debreceni Egyetem

Balázs Viktor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara környezeti fenntarthatóságért és innovációért felelős alelnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy az ökológiai gazdálkodók azért dolgoznak, hogy példát mutassanak a fenntartható gazdálkodásban.

– Az aszály miatt a termesztéstechnológiai rendszerek megváltoztatásával, valamint új növénykultúrák elterjesztésével kell megoldani a Kárpát-medence belső részében jelentkező, gazdasági nehézségeket is okozó problémákat. Az ökológiai gazdálkodásban résztvevők hozzáadott értékét növelve segíteni kell a minőségi élelmiszerek elkészítését, ezek a termelők az új élelmiszeripari pályázatokban plusz támogatási intenzitásra számíthatnak. Az olyan tudástranszfert biztosító tudományos műhelyek, mint a Debreceni Egyetem, garantálhatják, hogy a jövő generációja számára is élhető és gazdaságos körülmények közötti termelési lehetőségek álljanak rendelkezésre – emelte ki az alelnök.

Forrás: Debreceni Egyetem

Harsányi Endre, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese elmondta: az intézmény kiemelt célja, hogy az oktatási és kutatási tevékenységeket az ökogazdálkodás területén is tovább szélesítsék.

–  Az egyetemi képzési struktúra megújítása, bővítése, a precíziós gazdálkodás bevonása és fejlesztése, a rendelkezésre álló modern technológiai eszközök megismertetése kiemelt célja az intézménynek. Az ökológiai gazdálkodókat támogatjuk azzal, hogy az egyetem új vetőmagüzemet építene Nyíregyházán, ezzel szeretnénk még magasabb szinten és színvonalon kiszolgálni a termelőket, emellett arra is törekszünk, hogy a DE fejlesztései révén megismertessük a hallgatókkal az autonóm eszközöket. Mindezzel alkalmazkodni lehet a klímaváltozáshoz, az újabb kihívásokhoz – tette hozzá a rektorhelyettes.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az élelmiszeripar stratégiai ágazat, az egészséges élelmiszerek befolyásolják az életminőséget, emiatt fontos, hogy az egyetem is támogassa az ökogazdálkodást és elérhetővé tegye az ezen termékek előállításához szükséges tudást.

Forrás: Debreceni Egyetem

– Az agrártársadalom és a Debreceni Egyetem közötti együttműködés segítheti az emberiség jobb és egészségesebb jövőjét. Az egyetem olyan tudásbázissal bír, mely nemzetközi szintű együttműködéseket hoz létre, ha ilyen összefogás van és a gyakorlatba integrálni lehet a tudást, akkor megtaláljuk azokat a megoldásokat, melyek révén mindenhova eljuthatnak az egészséges élelmiszerek. Az egyetem stratégiai szempontból is példát mutatna azzal, ha a régió agrárközösségét beszállítóként vonná be az egyetemi étkeztetésbe, ezzel pedig hozzájárulhat a helyi termelők boldogulásához és a minőségi termékek teljes nyomonkövetéséhez – fogalmazott Kossa György.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezet Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy a Debreceni Egyetemnek fontos szerepe lehet a jövő mezőgazdaságában, a tudományos eredmények révén ugyanis megoldásokat lehet találni a Kárpát-medence vízgazdálkodási problémáira is.

Forrás: Debreceni Egyetem

– A Debreceni Egyetemnek mint az ország egyik legnagyobb tudásközpontjának, fontos szerepe lehet abban, hogy megtartsuk a vizet a térségben. Elsősorban a tudománynak kell megmondani, mit tegyünk az életterünk és a gazdálkodási formák megőrzése érdekében. A változó európai fogyasztási trendek között is nagy szükség van az ökológiai gazdálkodók tudására és tapasztalataira, mivel a minőségi élelmiszerek fogyasztása hosszú távon megkérdőjelezhetetlen. A jelentős export helyett inkább ezeknek a termékeknek kellene megjelenniük a közétkeztetésben, az iskolai étkeztetésben. A meglévő technológiai eszközök használatával, intenzív ökológiai gazdálkodás keretei között elérhető áron lehetne biztosítani a terményeket, ez pedig megszüntethetné a külföldi piacoktól való függőséget is – mondta.

Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja a rövid ellátási lánc, a fogyasztói bizalom és az egészségtudatosság együttes hatásáról beszélt a rendezvény folytatásában, a biotermékek piacra jutásának akadályairól, lehetséges megoldásokról szóló kerekasztal-beszélgetésen.

Forrás: Debreceni Egyetem

– A rövid ellátási lánc erősíti a fogyasztói bizalmat, a tudatosság és a bizalom pedig egyszerre ötvöződik az ökológiai gazdálkodásban. A biológiai és biokémiai folyamatokat, a növények immunrendszerét vizsgálva olyan összefüggéseket állíthatunk fel, melyek révén jó minőségű, egészséget javító élelmiszereket tudunk előállítani, amelyekre a klímaváltozás, valamint az ezzel járó hatások miatt nagy szükség lesz a következő évtizedekben – jelentette ki a kari vezető.

Forrás: Debreceni Egyetem

Az Öko Expón összesen csaknem ötven standnál mutatták be terményeiket a kiállítók, köztük a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. Az egyetem szakemberei egyebek mellett az ökológiai fajtabemutató eredményeiről, tapasztalatairól, az ökológiai vetőmagtermesztésről tartottak előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseken, valamint dróntechnológiai talajszelvény-bemutatón vettek részt.

A Debreceni Egyetem vendégeként Michael Kovach, a Pennsylvanian Farmers Union elnöke is jelen volt az idei Öko Expón és Ellenállóság diverzitáson keresztül: Regeneratív gyakorlatok alkalmazása ellenálló, jövedelmező családi gazdaságok létesítéséhez címmel tartott előadást. Az eseményen felállított nagyszabású kiállításon ökológiai termelők, feldolgozók és innovátorok mutatták be termékeiket.

agrotrend.hu / Debreceni Egyetem

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés