Hírek

Syngenta: kedvezőek a csemegekukorica terméskilátásai

Jók az agusztusi betakarítású csemegekukorica terméskilátásai, és ha nagyobb természeti csapás, jelentős belvíz nem éri a táblákat, akkor kiemelkedő hozamra számíthatnak a termelők – áll a növényvédőszerek és vetőmagvak forgalmazásával foglalkozó Syngenta Kft. legfrissebb ágazati elemzésében.

Létrehozva:

|

Jelenleg szépek a késői vetések is, viszont a termés nagyban függ a további időszak időjárásától, különösen az első őszi fagyoktól – írták. Magyarország csemegekukorica nagyhatalom, a világpiac legnagyobb szereplői közé tartozunk – hangzott el a közlemény szerint a Syngenta szakmai rendezvényén, amelyet termelők és feldolgozóipari szereplők részvételével rendeztek szerdán Hajdúszoboszlón. A kontinens legnagyobb termőterülete Magyarországon van, az idén az előző évinél 3 ezer hektárral nagyobb területen, 37 ezer hektáron termesztenek a gazdálkodók csemegekukoricát.
A közlemény idézi Pereczes Jánost, a Syngenta nagymagvú zöldség üzletágának vezetőjét, aki elmondta: az elmúlt három év stabil periódus az ágazat történetében, továbbra is nagy a piaci igény a magyar csemegekukorica iránt. A legtöbb csemegekukorica a Hajdúságban, valamint Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében terem, a termés döntő hányada feldolgozókba kerül: kétharmadából konzerv készül, a többiből pedig gyorsfagyasztott csöves, vagy morzsolt termék lesz. A csemegekukorica alig 5 százaléka kerül a magyar háztartásokba, a többit Európa szinte összes országába exportálják.
Pereczes János hozzátette: a kedvező piaci lehetőségeket más kelet-európai országok is igyekeznek kihasználni, Lengyelországban és Oroszországban a hazainál is nagyobb, 10 százalékos a termesztés volumenének növekedése. A magyar csemegekukorica jelenleg is versenyképes más európai gyártókkal szemben, de az elmúlt két évi hektáronkénti 13 tonnás mennyiséget alig meghaladó országos termésátlag azt jelzi, hogy még jelentős tartalékok vannak a hozamok növelésére.

Forrás: MTI
 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook