Hírek

Repce 2.0 – milyen elvárásokkal kell a repcének a jövőben szembenéznie?

Az UFOP (olaj- és fehérjenövény-termelők szövetsége) a 2014. évi taggyűlése alkalmával Würzburgban mintegy 100 résztvevővel nagy érdeklődésnek örvendő, nyilvános szakmai fórumot tartott.

A nemesítéssel, a fajtaellenőrzéssel, a termesztéssel, a növényvédelemmel, az olajnövény-feldolgozással, az állatok takarmányozásával és a piaccal foglalkozó szakemberek az értékteremtési láncon végighaladva megvitatták a legfontosabb német olajnövénnyel kapcsolatos szempontokat, beleértve a bio-tüzelőanyag politikai keretfeltételeit, és a jövőben várható keresletet az olaj- és fehérjenövények iránt. A német mezőgazdasági minisztérium képviseletében Bernt Farcke kifejtette a német kormány álláspontját a bio-tüzelőanyag politikával kapcsolatban. A német kormány alapvetően támogatja a bio-tüzelőanyagokat, a bio-tüzelőanyag ágazat szempontjából ugyanakkor hiányoznak a konkrét normatívák a repcéből nyert biodízel és növényi olaj alapú tüzelőanyag eddigi piaci részesedésének biztosításához. Az a stratégia, amely nyersanyagként elsősorban a hulladékokra és maradványokra alapoz, nem felel meg a német olajnövény termelők követelményeinek és igényeinek.

Stephan Kleiner a bajor gazdasági és médiaügyi, energetikai és technológiai minisztérium képviseletében bemutatta a „RapsTrak200” programot, melyet nemrégiben indítottak Bajorországban a mező- és erdőgazdasági munkagépek klímakímélő üzemanyag ellátásának támogatására, annak reményében, hogy ezzel a regionális értékteremtő láncot erősítik, valamint a fehérjetakarmány termelést támogatják.

Dr. Jürgen Krahl, a coburgi főiskola professzora összefoglalta a kutatástámogatással szemben támasztott követelményeket, az erőgép fejlesztés szempontjából.

A vita során a gyakorlati szakemberek a bio-tüzelőanyagok politikai keretfeltételeinek megbízhatóságát hiányolták: Míg a múltban a bio-tüzelőanyagok első generációja összességében nagyon jó megoldásnak mutatkozott az európai klímavédelmi célok elérésében, az elmúlt időszakban főleg a kritikus felfogásmód és a kételkedés áll a középpontban. Emellett egyértelműen megmutatkozott, hogy Németországban – a motorfejlesztéssel ellentétben – hiányzik a szisztematikus üzemanyag kutatás. A repcéből készült bio-tüzelőanyag piaci részesedésének biztosítása érdekében az UFOP szakmai fórum jelentős változtatási igényt fogalmazott meg a politikai akarat megbízhatósága és a bio-üzemanyag kutatás támogatása terén egyaránt.

A „termesztés és nemesítés” témában a dél-vesztfáliai főiskola professzora Dr. Bernhard C. Schäfer vezette a megbeszélést, a pódiumbeszélgetésben Alois Aigner és Dr. Michael Zellner a bajor mezőgazdasági intézet professzora, Dr. Martin Frauen (Hans-Georg Lembke, észak-német növénynemesítő Bt.) és Dr. Herbert Siedler (würzburgi mezőgazdasági és táplálkozásügyi hivatal) vett részt.

A repcetermesztés kihívásaként a N-hatékonyság javítását, a rovar- és gombakártevőkkel szembeni jobb védekezést és ellenőrzést, valamint a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodást nevezték meg. A repcenemesítés pozitív távlatokat mutat: Annak ellenére, hogy Németországban a 2014. évi hektáronkénti átlag 44,5 mázsa termés új történelmi rekordot jelent, a repcében rejlő potenciál még messze nincs kiaknázva. A jelenleg nemesítés alatt álló vonalaktól a gyakorlatban 6 tonna/ha terméshozam várható, mindez nagyon magas, 45 % feletti olajtartalom mellett.

A vita során Dr. Michael Zellner professzor az őszi kártevők bajorországi fellépésének aktuális becsléseiről számolt be. Az aktuális felmérések a 2013/14 enyhe telének köszönhetően a nagy repcebolha helyileg magas fellépését igazolják, ez azonban a piretroid típusú rovarölő szerek helyi használatával jól ellenőrzés alatt tartható. Közép- és hosszú távon a repcekártevők elleni sikeres rezisztenciamenedzsmenthez egyaránt szükség lesz különböző elemekre a kártevők elleni stratégiában és a különböző hatóanyagosztályok elérhetőségére.

A rendezvény harmadik része az olaj- és fehérjenövényekből származó termékek iránti kereslettel foglalkozott. Bevezető előadásában Wienke von Schenck a bonni Agrárpiaci Információs Társaság (AMI Bonn) képviseletében a német repcetermesztés fejlődését mutatta be az olajok és zsírok valamint a növényi fehérjék iránt mutatkozó, világszerte növekvő igény ismeretében. Az extrahált repcedara, mint legfontosabb német fehérjetakarmány az elmúlt gazdasági évben a Németországban felhasznált mennyiségek tekintetében első ízben tudott felzárkózni az extrahált szójadara mellé.

Dr. Hubert Spiekers, a Bajor mezőgazdasági Hivatal grub-i részlegének professzora számos takarmányozási kísérlet alapján megerősítette a repcetakarmányok magas takarmányértékét. Ennek megfelelően az egész országban, és a bajorországi fehérjével kapcsolatos kezdeményezések alapján bíznak a repcetakarmányok nagyobb arányú felhasználásában a sertés, szárnyas és szarvasmarha ágazatban.

A pódium vita során az egyre kedveltebbé váló étkezési repceolaj mellett egészen új értékteremtő lehetőségekre hívta fel a figyelmet Dr. Michael Raß az Ibbenbüren-i Teutoburger Ölmühle (repcesajtoló üzem) munkatársa: A repce nagyon értékes aminosav összetétele lehetőséget kínál az emberi fogyasztásra szánt fehérje-izolátumok előállítására. Ehhez az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az elmúlt év végén megteremtette az előfeltételt az ún. Novel Food engedéllyel. Most már csak idő kérdése, hogy megépüljenek az első fehérjekivonással foglalkozó létesítmények Németországban, ill. a kiváló minőségű repcefehérjék megjelenjenek a sportolók táplálékainak receptúrájában, az italokban és az alapélelmiszerekben.

A vita során a repcefehérjék használata teljes szélességében terítékre került. Ez alapján mondhatjuk, hogy valamennyi mezőgazdasági haszonállatnál már ma is széleskörű és sokszínű alkalmazási lehetőségek léteznek a klasszikus extrahált repcedara, valamint a standard repcepogácsa, vagy a hámozott repcemagból készülő speciális termékek esetében. Különösen az élelmiszer kiskereskedelemben mutatkozó géntechnika mentességet nagyrabecsülő trend jelent versenyelőnyt a belföldön termelt repce esetében. Ebből adódóan a növényi fehérjéknél nagy növekedési potenciállal lehet számolni a humán táplálkozás terén.

Wolfgang Vogel, az UFOP elnöke egy szakmai fórumon foglalta össze az intenzív viták következtetéseit: „A repce Németországban az elmúlt 25 évben igazi szárnyalást mutatott. meg vagyok róla győződve, hogy ez a sikertörtének – a megismert kihívások ellenére – folytatható és folytatódni fog.

Forrás: topagrar.com

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés