Hírek

Nem jelent megoldást az 500 millió eurós segély a tejpiacnak?

A mezőgazdasági miniszterek döntései csak cseppek a tengerben, és nem jelentenek tényleges, tartós segítséget a gazdáknak – vélekednek Németországban.

„Csak a sok adminisztrációt vezetik, és a piac csak fáradt mosollyal legyint Brüsszelre. Konkrét intézkedésekre van szükség, hogy a túltermelést megállítsuk, ezért kérni fogom a szövetségi minisztert, hogy azonnal hívjon össze egy találkozót az összes tartomány mezőgazdasági miniszterével”, kérte Dr. Till Backhaus, MV (Mecklenburg-Elő-Pomeránia) mezőgazdasági, környezet-és fogyasztóvédelmi minisztere.

Brüsszelben egyrészt elhangzott, hogy a gazdáknak összesen 500 millió euró nagyságú azonnali segélyt kell nyújtani. Ennek a pénznek az első megítélés szerint ugyanúgy rendelkezésére kell állnia a sertéstenyésztőknek és tejtermelőknek, mint az olajbogyó-, gyümölcs- és zöldségtermesztők számára, ha egy tagállam benyújtja a megfelelő kérelmeket az Európai Uniónak. Ezek a pénzek nem származhatnak az EU válságtartalékából. „Ha van a mezőgazdaságban válság, akkor ez most az. Kérem szépen, mi számít akkor az Európai Unió szemében válságnak? 

500 millió euró szimbolikus a politikában, mert ha leosztjuk ezt az Európai Unióban termelt 152 millió tonna tejre, akkor kereken 3,3 cent marad tonnánként. Ennek ellenére remélem, hogy nem egy újabb „futóverseny” kezdődik, és azoknak az elsősorban kelet-európai államoknak jut a legtöbb pénz, amelyek már kérték a segítséget. Németország még nem kért segítséget. Következésképpen egyértelmű intézkedésekre van szükségünk, és egy sokkal aktívabb szövetségre, ha támogatni akarjuk a mezőgazdaságunkat”, jelentette ki a miniszter. Várhatóan egy további intézkedés lesz a területalapú támogatások 70 százalékig történő előzetes kifizetésének lehetősége október 16-tól. „Inkább a 100 százalékot kellene az eredeti terveknek megfelelően, 6 héttel később, december elején kifizetni, mielőtt minden kérvényt kétszer kézbe kell venni. Másrészt büntetés fizettetésével fenyegetőzik az EU, ha a mért területek nem egyeznek meg a támogatással. Inkább csináljunk meg egyszer mindent rendesen, ahelyett, hogy kétszer végezzünk félmunkát, ami utána még sokba is kerülhet”, javasolja Dr. Backhaus.

Emellett a sertéshúsból készült termékek valamint a tejtermékek magánraktározásáról szóló programokat is fel kellene vázolni. „Ezzel legfeljebb időt nyer az ember azon az áron, hogy ezek a termékek egy későbbi időpontban újra elárasztják a piacot, és lenyomják az árakat. Sokkal inkább azt kellene megfontolni, hogy a felvásárolt tejtermékeket, tekintettel az európai menekültproblémára, inkább humanitárius célokra kellene felhasználni, követelte a miniszter.

proplanta.de

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés