Hírek

Miért zöldebb a szomszéd füve?

Magasabb hozamok, differenciált inputanyag-kijuttatás, nagyobb jövedelmezőség: Precíziós gazdálkodás és digitális trendek a mezőgazdaságban konferencia az Agroinform.hu, az IVSZ és a NAK szervezésében.

Az EU-s és a világpiacon ma már versenyképtelen egy olyan gazdaság, ami elavult eszközökkel, magas költségek mellett csak közepes minőségű és mennyiségű terméket képes előállítani. A digitálisan felvértezett gazdaságok olyan előnybe kerülnek, amivel szemben semmilyen támogatási rendszer nem nyújthat védelmet.

A precíziós gazdálkodásról szóló tanulmányok Európában a ’90-es évek elején jelentek meg először. Az akkori módszerek leginkább a táblákon belüli heterogenitás felmérését szolgálták. Mára jelentős változáson ment keresztül a precíziós gazdálkodás, amely így definiálható: egzaktan mért és észlelt információk felhasználásával történő agrotechnikai beavatkozások összessége, amely sok esetben automatikus módon történik.A fejlődéshez olyan mezőgépgyártó és szoftverfejlesztő cégekre volt szükség, amelyek lépést tudtak tartani az információs technológia változásaival, s amelyek lehetővé tették azt, hogy az elméletben kidolgozott technológiák végrehajthatóvá váljanak.

Így lett „zöldebb a szomszéd füve” a 2010-es évek derekára, vagyis magasabb a hozama és minősége, mindezt alacsonyabb költségekkel és differenciáltinputanyag-felhasználással. Ami pedig még fontosabb: így váltak versenyképessé a precíziós technológiákat alkalmazó termelők a környezeti terhelés csökkentése mellett.Magasabb hozamok, differenciált inputanyag-kijuttatás, nagyobb jövedelmezőség – ezek jellemzik a jövő sikeres mezőgazdászát.

Március 5-én első alkalommal rendezi meg az Agroinform.hu, azInformatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége(IVSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara(NAK)a PreGa Konferenciát, amelyen a precíziós gazdálkodás és az informatika kiemelt szereplői tartanak gyakorlatorientált előadásokat.

 

A precíziós gazdálkodás termőhely­specifikus, pozicionált – vagyis az adott helyre vonatkozó – információ gyűjtésére és kezelésre épül, ami ma már a versenyképes és fenntartható növénytermesztés alapeleme. Minden gazdaság számára fontos, hogy a meglévő eszközeihez és körülményeihez képest a lehető legjobb megoldásokat válassza, ehhez azonban komplex ismeretre van szükség.A precíziós technológia alkalmazásával egy adott terület minden részén az optimális, illetve ahhoz közeli inputanyag­mennyiség (vetőmag, műtrágya, növényvédő szer) kijuttatása történhet meg, illetve olyan alkalmazkodó – az adott terület talajának fizikai és kémiai tulajdonságait szem előtt tartó – talajművelés végezhető, amely jelentős költségmegtakarítást eredményez, illetve megakadályozza a terület indokolatlan környezeti terhelését. Vagyis a környezetvédelmi és biztonsági feladatok is a precíziós gazdálkodás bevezetése mellett szólnak.

 

A PreGa Konferencia célja, hogy minél több magyar mezőgazdasági szereplő ismerje meg a gazdálkodás jövőbe mutató irányait és a digitalizáció előnyeit, tanulva a rendezvényen bemutatott jó példákból és kihasználva a technológia karnyújtásnyira lévő előnyeit. Ezeket a célokat támogatja az Európai Bizottság is, ösztönzi az IKT és a tradicionális szektorok közeledését és együttműködését a Watify kampány révén.

 

A témákból:

• Versenyképes és fenntartható mezőgazdaság

• Eszközrendszer a precíziós gazdálkodáshoz

• Haszon a digitalizációban

• Az agronómia elmélete és gyakorlata a precíziós gazdálkodásban

• Nagyvállalatok és kis gazdaságok döntési folyamatai

 

Szakmai partnerek:

Főtámogató: Axiál

Támogatók: Kite ZRt., PC AgrárKft

Együttműködők: Magyar Kukorica Klub, Watify

Kiállítók: Agrárin Kft., AgriDron Mezőgazdasági és Szolgáltató Kft., Agromatic Automatizálási Kft., AXIÁL Kft., Dr. Szabó Agrokémia Kft., ESRI Magyarország Kft., KITE Zrt., KUHN Center Magyarország Kft., PC-Agrár Kft.,Robotpilóta Kft.

Időpont: 2015. március 5., csütörtök, 9.00 – 17.00 óra

Helyszín: Four Points By Sheraton Kecskemét Hotel & Konferenciaközpont, 6000 Kecskemét, Izsáki út 6.

Jelentkezés és részletes program:www.prega.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés